Reuters: Milijarde za borbu s klimatskim promjenama potrošene u druge svrhe

Istraživanje je otkrilo da su neke zemlje iskoristile novac namijenjen borbi protiv klimatskih promjena u svrhe koje nemaju mnogo veze s ekološkim ciljevima.

Mnogi pozivaju na jasnija pravila o tome šta jeste, a šta nije investicija u ekologiju i borbu protiv klimatskih promjena, ali rješenje još nije na vidiku (Reuters)

Istraživanje agencije Reuters otkrilo je da su neke zemlje iskoristile novac namijenjen borbi protiv klimatskih promjena u svrhe koje nemaju mnogo veze s ekološkim ciljevima.

Italija je tim novcem pomogla malom proizvođaču da otvori prodavnice čokolade i sladoleda u Aziji, Sjedinjene Američke Države su podržale proširenje luksuznog hotela na obalama Haitija, Belgija je finansirala ljubavni film koji se odigrava u amazonskoj prašumi, a Japan ulaže novac u novu termoelektranu u Bangladešu i proširenje aerodroma u Egiptu, prenosi Tanjug.

Ukupna vrijednost ovih pet projekata je 2,43 milijarde eura, a pomenute četiri zemlje ih računaju kao “klimatske investicije” koje trebaju pomoći državama u razvoju da se smanje štetne emisije i adaptiraju se na globalni rast temperature.

‘Divlji zapad finansija’

Smisao ovih investicija je upitna, ali pomenute zemlje nisu prekršile nikakva pravila, pošto ona ne postoje.

Sekretarijat Ujedinjenih naroda za klimatske promjene je saopćio za Reuters da zemlje same odlučuju o tome da li će uvest zajedničke standarde.

Ovo je “Divlji zapad finansija”, smatra podsekretar filipinskog Ministarstva za finansije Mark Joven, koji zastupa svoju zemlju u UN-u prilikom razgovora o klimi.

“U suštini, sve što se nazove klimatskom investicijom je klimatska investicija”, rekao je on.

Mnogi pozivaju na jasnija pravila o tome šta jeste, a šta nije investicija u ekologiju i borbu protiv klimatskih promjena, ali rješenje još nije na vidiku, smatra britanska agencija.

Izvor: Agencije