Mediji: Slijedi ukrajinski kontranapad, smrtonosan, skup i dug

Zapadni i ruski vojni stručnjaci se slažu da, nakon dugo najavljivanog kontranapada, drugi neće biti pokrenut nekoliko mjeseci, piše švicarski list ‘Le Temps’.

Ukrajinci tokom obuke rukovanja tenkovima Leopard 1 (Getty)

List Le Temps piše kako je ukrajinski kontranapad, koji su svi čekali, na pomolu, a vjerovatno će biti krvav.

Međutim, Rusi koji su se odlučili za defanzivnu strategiju računaju na dugoročni rat, kako bi izmorili Ukrajince i njihove saveznike.

Švicarski list navodi, u kolumni novinara Erica Hoeslija, svog bivšeg predsjednika Upravnog odbora i specijaliste za Rusiju, da niko ne zna tačan datum velike operacije koju su Ukrajinci najavili prije nekoliko mjeseci, ali broj uočenih snaga ukazuje da to nije tako daleko.

U međuvremenu, ruske snage usmjerile su bombardiranje i raketnu vatru dublje na ukrajinski front i na linije snabdijevanja, gdje se nalaze nagomilane zalihe opreme, municije i goriva prije velike mobilizacije.

S druge strane, ukrajinska vojska gađa ruske aerodrome i vojna skladišta u gradovima u pozadini, dok ukrajinski i ruski društveni mediji upozoravaju na zastrašujuće prizore požara i eksplozija i “pripreme” koje bi mogle biti slika onoga što će se desiti u zoni borbenih dejstava u narednim sedmicama.

Rusi mijenjaju strategiju, idu u potpunu defanzivu

Svi zapadni i ruski vojni stručnjaci slažu se da nakon ovog kontranapada, koji će biti smrtonosan i izrazito skup, drugi kontranapad neće biti pokrenut nekoliko mjeseci, a najvjerovatnije će biti usmjeren na presijecanje kopnenog koridora koji povezuje Donbas i Krim.

Probijanje ovog koridora, kako bi se došlo do Azovskog mora, zahtijeva ogromne snage i resurse.

Osim toga, bit će teško zadržati i braniti taj koridor, zamijeniti snage koje će tu pasti te zamijeniti ili popraviti uništenu opremu, kaže njemački general Hans-Lothar Domrose.

Hoesli u tekstu ističe da Generalštab u Rusiji polaže nade u ovaj masakr te je u osnovi promijenio strategiju kako bi postala gotovo u potpunosti defanzivna.

Ruska vojska se pripremila za odbijanje najavljenog ukrajinskog kontranapada postavljanjem mina i utvrđivanjem linija fronta na dubini od gotovo 20 kilometara.

Umjesto napada, Moskva nastoji natjerati protivnika da se iscrpi do iznemoglosti, pogotovo što ruska vojska u proteklih sedam mjeseci nije preuzela nikakvu veću inicijativu, osim simbolične bitke kod Bahmuta.

Međutim, političke posljedice su još važnije, kako kaže kolumnista, jer odabir odluke o defanzivnoj strategiji, uz podršku predsjednika Vladimira Putina, potvrđuje da je Rusija zaustavila retoriku invazije i potpune pobjede nad režimom u Kijevu.

Ulozi Kijeva su visoki, poraz uopće nije opcija

Njen cilj je sada usmjeren na to da sačuva dobitke, posebno nedavno pripojene teritorije.

Moskva se sada kladi na dugoročni rat, kako bi postepeno iscrpljivala protivnika, pogotovo jer Ukrajince zabrinjava mogućnost da zapadnjaci neće biti spremni za dugotrajni rat, kaže Hoesli.

Zaključio je da su ulozi visoki, a cilj kontranapada je da se vrate izgubljene teritorije, kako bi se prilagodio odnos snaga na terenu, u nadi da se uspori dalja okupacija teritorija ili dobiju ruski ustupci u budućim pregovorima.

I bez velikog uspjeha kojem se nadaju, Ukrajinci moraju biti u stanju saveznicima predstaviti rezultate koji opravdavaju važnost finansijske žrtve koja je već podnesena i da se olakša ispunjavanje tih obaveza sutra, a možda i prekosutra.

Prema tome, smatra autor, poraz uopće nije opcija.

Izvor: Agencije