Mediji: Direktor CIA-u bio u tajnoj poseti Kini

Posjeta čelnika Centralne obavještajne agencije ukazuje da je Bijela kuća zabrinuta zbog pogoršanja odnosa Pekinga i Washingtona, piše ‘Financial Times’.

Bill Burns otputovao je prošlog mjeseca u tajnu posjetu Kini kako bi razgovarao s tamošnjim zvaničnicima (Reuters)

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Bill Burns otputovao je prošlog mjeseca u tajnu posjetu Kini, kako bi razgovarao s tamošnjim zvaničnicima, u jeku vrlo napetih odnosa između dvije svjetske sile.

Prema neimenovanom američkom zvaničniku, na koji se poziva Financial Times (FT), Burns je tokom posjete Pekingu naglasio važnost održavanja otvorenih linija komunikacije u obavještajnim kanalima, prenosi Tanjug.

Financial Times procjenjuje da tajna Burnsova posjeta ukazuje da je Bijela kuća postala zabrinuta zbog pogoršanja odnosa između Pekinga i Washingtona.

Otvorena kineska podrška Putinu

Administracija predsjednika Joea Bidena sve više stavlja suprotstavljanje rastućem ekonomskom i vojnom utjecaju Kine kao svoj glavni prioritet, što je dovelo do pogoršanih odnosa između SAD-a i Kine, uključujući ograničavanje ekonomske saradnje između dvije vodeće ekonomske sile.

Odnosi su dodatno pogorašani nakon sve otvorenije kineske podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je u febrauru prošle godine naredio invaziju na Ukrajinu, destabilizirajući ne samo Evropu, već cijeli svjetski poredak koji je uspostavljen nakon Hladnog rata.

Izvor: Agencije