Mediji: Bivši piloti njemačke vojske obučavali kolege u Kini

Sigurnosni dužnosnici smatraju mogućim da su bivši piloti prenosili tajne operativne taktike, kao i vojne informacije tokom obuke, navode ZDF i ‘Der Spiegel’.

Postoji zabrinutost da bi vojnici koji su ranije radili za Njemačku mogli odati državne tajne (Reuters)

Njemački mediji objavili su kako su bivši piloti u njemačkoj vojci bili angažirani na obučavanju kineskih pilota za borbene avione.

Bivši njemački borbeni piloti bili su zaposleni kao instruktori u Kini te su vjerovatno bili plaćeni samo kao profesionalni sportsti ili viši rukovodioci u kompanijama, navodi se u vijesti koju su objavili javni servis ZDF i Der Spiegel, prenosi Anadolija.

U tekstu se navodi da su dvojica pilota borbenih aviona Eurofighter i pilot aviona Tornado među bivšim pripadnicima vojske, a tvrdi se da su njih trojica godinama služili u njemačkoj vojsci i poznavali tajnu taktiku NATO-a.

Navodi se, također, kako njemački sigurnosni dužnosnici smatraju mogućim da su bivši piloti prenosili tajne operativne taktike, kao i vojne informacije tokom obuke.

Kontrolni odbor Bundestaga, koji je odgovoran za aktivnosti obavještajnih agencija u Njemačkoj, raspravljat će o tom pitanju.

Pravila o obavezama povjerljivosti

Predsjednik ovog odbora Konstantin Notz izjavio je da su zabrinuti da bi vojnici koji su ranije radili za Njemačku mogli odati državne tajne te da bi to moglo predstavljati značajan sigurnosni rizik za Njemačku, Evropu i NATO.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius je tokom posjete Singapuru izjavio je da će biti pokrenuta istraga o tom pitanju.

“Učinit ćemo to odlučno i svi prekršaji će biti kažnjeni. Ovo je potpuno jasno”, dodao je.

Istakao je da vojnici mogu raditi na drugim mjestima samo u okviru zakona nakon isteka služenja vojnog roka.

“U Zakonu o vojsci postoje jasna pravila o tome šta vojnik može, a šta ne može raditi nakon odsluženja vojnog roka. Također, postoje jasna pravila o obavezama povjerljivosti i drugim pitanjima”, kazao je Pistorius.

Piloti borbenih aviona u Njemačkoj odlaze u penziju u 41. godini.

Izvor: Agencije