Anketa: Desničarski AfD izjednačen s vladajućim socijaldemokratama

Krajnje desna Alternativa za Nemačku ojačala je i izjednačila se s vladajućom Socijaldemokratskom partijom Njemačke, na šta je pretežno utjecala razočaranost građana.

Dvije trećine onih koji bi glasali za AfD kažu da im je najvažniji kritičan stav te stranke prema doseljavanju stranaca (Reuters)

Krajnje desna partija Alternativa za Nemačku (AfD) ojačala je i izjednačila se, prema najnovijim anketama, s vladajućom Socijaldemokratskom partijom Njemačke (SPD), na šta je pretežno utjecala razočaranost građana.

Prema rezultatima ispitivanja urađenom za javni seris ARD, građani Njemačke nikad do sada nisu bili ovako nezadovoljni saveznom vladom i trima strankama koje je čine, socijaldemokratama, Zelenim i Liberalno-demokratskom partijom (FDP), prenosi Beta, pozivajući se na Deutsche Welle (DW).

Dvije trećine ispitanika sumnja da je Njemačka sa sadašnjom vladom u pravim rukama, a tek svaki peti građanin pozitivno ocjenjuje vladajuću koaliciju.

Od nezadovoljstva građana vladom najviše koristi je imala desničarski AfD, koji je, u poređenju s prošlim ispitivanjem, ojačao za dva posto, te kada bi se sada održavali izbori osvojio bi 18 posto glasova.

Time se na drugom mjestu po popularnosti AfD izjednačio s vladajućim SPD-om, a iza Unije demokršćana (CDU/CSU), koji bi osvojili 29 posto.

Zeleni i dalje gube na popularnosti i pali su na 15 posto, što je najlošiji rezultat od saveznih parlamentarnih izbora u septembru 2021. godine.

Kritike za vladajuću koaliciju

Istraživači javnog mnjenja su posebnu pažnju posvetili simpatizerima AfD-a i pitali su ih zašto glasaju za tu stranku.

Većinom je u pitanju nezadovoljstvo politikom aktuelne vlade.

Osim toga, ispitanici su pitani koje su teme najvažnije za odluku da se bira AfD.

Za 47 posto su važne aktuelne rasprave o zaštiti životne sredine, klimi i snabdijevanju energijom, a za 43 posto su važna ekonomska pitanja.

Četiri petine građana smatra da je strankama vladajuće koalicije potrebno previše vremena za rješavanje gorućih problema.

Isto toliko njih misli da bi savezni kancelar Olaf Scholz (SPD) trebao dati jasne smjernice unutar vlade, a to smatra i velika većina pristalica SPD-a.

U ispitivanju javnog mnjenja “Deutschlandtrend“ anketirano je gotovo 1.300 građana između 30. i 31. maja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada