Nicola Sturgeon namjerava se vratiti u škotski parlament

Bivša premijerka istakla je da je sigurna da nije uradila ništa loše, nakon što je prošle sedmice uhapšena u okviru policijske istrage o finansijama vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP).

Nicola Sturgeon bila je premijerka Škotske sa najdužim stažom (EPA)

Bivša škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je da namjerava da se vrati u škotski parlament i istakla da je sigurna da nije uradila ništa loše, nakon što je prošle sedmice uhapšena u okviru policijske istrage o finansijama vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP) koja se zalaže za nezavisnost od Velike Britanije, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li je razmišljala da se povuče iz SNP-a, ona je rekla: ”Nisam uradila ništa loše i to je jedino što tvrdim. Za sada namjeravam da odem kući i budem sa porodicom”, prenio je BBC.

Kako navodi britanski javni servis, ona se pojavila u javnosti prvi put nakon prošlosedmičnog hapšenja.

Sturgeon, koja je dala ostavku na mjesto premijerke i lidera SNP-a početkom aprila, treća je osoba koja je uhapšena u okviru Operacije Branchford, istrage škotske policije u vezi sa optužbama da je stranka nenamjenski potrošila više od 600.000 funti (oko 700 hiljada eura) donacija za kampanju nezavisnosti.

Jedina žena na čelu Škotske

Njen suprug Peter Murrell, bivši izvršni direktor SNP-a, uhapšen je 5. aprila u njihovoj kući u Addingstoneu u blizini Glasgowa i ispitivan je 12 sati prije nego što je pušten bez optužbe, prenosi Guardian.

Colin Beattie, član škotskog parlamenta i partijski blagajnik iz vremena kada je Sturgeon bila premijerka, priveden je i ispitan u okviru iste istrage 18. aprila i također pušten kasnije bez optužbe.

Nicola Sturgeon bila je premijerka Škotske sa najdužim stažom, i za sada jedina žena koja je obavljala tu funkciju.

Kako navodi Reuters, glavna britanska opoziciona Laburistička partija vjeruje da će im ovaj skandal pomoći da dobiju više mjesta u parlamentu u Škotskoj, koja će vjerovatno biti ”ključno bojno polje” na sljedećim općim izborima u Velikoj Britaniji sljedeće godine.

Izvor: Agencije