Pokrenuta potraga za nestalom turističkom podmornicom za obilazak Titanica

Podmornica kojom turisti razgledaju olupinu Titanica nestala je u Atlantskom okeanu, i pokrenuta je misija potrage i spašavanja.

Titanic, najveći putnički brod u to vrijeme, udario je u santu leda na svom prvom putovanju od Southamptona do New Yorka aprila 1912. godine (Reuters)

U toku je operacija potrage i spašavanja u blizini istočne obale Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, saoopćila je američka obalna straža nakon što je prijavljen nestanak podmornice kojom turisti razgledaju olupinu Titanica.

Obalska straža Bostona saopćila je da se traga za podmornicom daleko od obale Newfoundlanda, prenosi BBC.

Turisti razgledaju malim podmornicama olupinu čuvenog broda koji leži na 3.800 metara dubine, oko 600 km od obale Newfoundlanda.

Privatna kompanija OceanGate Expeditions koja organizuje ekspedicije u duboko more potvrdila je u saopćenju da je vlasnik nestale podmornice i da su ljudi bili u njoj, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Iz kompanije je rečeno da istražuju sve opcije da sigurno vrate posadu i da je cijeli fokus na članovima posade u podmornici i njihovim porodicama.

David Concannon, savjetnik kompanije, rekao je da je OceanGate izgubio kontakt s podmornicom u nedjelju ujutro. Imao je 96-satnu opskrbu kisikom, rekao je u e-poruci novinskoj agenciji Associated Press u ponedjeljak poslijepodne.

U međuvremenu je Action Aviation potvrdio da je predsjednik njegove kompanije, britanski biznismen Hamish Harding, bio jedan od turista na brodu. Mark Butler, izvršni direktor kompanije, rekao je za AP da je posada krenula u petak.

“Još uvijek ima dovoljno vremena za olakšavanje misije spašavanja; na brodu postoji oprema za preživljavanje u ovakvim slučajevima,” rekao je Butler. “Svi se nadamo i molimo da se vrati živ i zdrav.”

Osmodnevna ekspedicija

Ekspedicija 2023. bila je treća godišnja misija OceanGatea za posjetu olupini Titanica koji je potonuo nakon što je udario u santu leda na svom prvom putovanju od Southamptona do New Yorka u aprilu 1912. godine.

Od 2.200 putnika i članova posade na brodu, više od 1.500 je stradalo. Olupina Titanica je otkrivena 1985. godine i od tada je pažljivo istražena.

Kompanija gostima naplaćuje 250.000 dolara za mjesto na osmodnevnoj ekspediciji razgledanja olupine Titanica.

U podmornicu može da stane petero ljudi, kažu u kompaniji, što uključuje kapetana, tri gosta koji su platili da budu tu i jedan kojeg nazivaju “stručnjakom za sadržaj”. Zaron do olupine traje ukupno osam sati.

Al Jazeerin reporter Gabriel Elizondo, koji izvještava iz New Yorka, rekao je da se potraga odvija u “nevjerovatno udaljenom” dijelu sjevernog Atlantskog okeana.

“Nema nikakvih informacija o stanju podmornice ili ljudima koji su se nalazili u njoj i posadom jer je s njom izgubljena sva komunikacija”, rekao je Elizondo.

Izvor: Al Jazeera i agencije