Izrael spreman odobriti hiljade građevinskih dozvola na Zapadnoj obali

Većina zemalja, ova naselja izgrađena na zemlji koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, smatra nezakonitim.

Ilegalna izraelska naselja Washington vidi kao prepreku miru s Palestincima (AFP)

Izraelska vlada iznijela je planove za odobravanje hiljada građevinskih dozvola na okupiranoj Zapadnoj obali, uprkos pritisku SAD-a da se zaustavi širenje naselja koje Washington vidi kao prepreku miru s Palestincima.

Planovi za odobrenje 4.560 stambenih jedinica u raznim područjima Zapadne obale uvršteni su na dnevni red izraelskog Vrhovnog vijeća za planiranje koje se sastaje uskoro, iako su samo 1.332 za konačno odobrenje, dok ostatak još uvijek prolazi kroz preliminarni proces odobrenja, javlja Reuters.

Većina zemalja ova naselja, izgrađena na zemlji koju je Izrael osvojio u ratu na Bliskom istoku 1967. godine, smatra nezakonitim, prenosi Fena.

Njihova prisutnost jedno je od temeljnih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu.

Od stupanja na dužnost u januaru, koalicija premijera Benjamina Netanyahua odobrila je izgradnju više od 7.000 novih stambenih jedinica, najviše na Zapadnoj obali.

‘Oduprijeti se svim sredstvima’

Također je izmijenio zakon kako bi se omogućio povratak doseljenika u četiri naselja koja su prethodno bila evakuisana.

Kao odgovor na izraelsku odluku od nedjelje, palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu u dijelovima Zapadne obale, rekle su da će bojkotovati sastanak Zajedničkog ekonomskog odbora s Izraelom zakazan za ponedjeljak.

Palestinska grupa Hamas, koja vlada Gazom od 2007, nakon izraelskog povlačenja vojnika i doseljenika, osudila je taj potez rekavši da “neće Izraelu dati legitimitet nad našom zemljom”.

“Naš narod će se tome oduprijeti svim sredstvima”, tvrde.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada