Australski parlament prihvatio referendum za veća prava domorodaca

Australski senat podržao je održavanje referenduma radi izmjena ustava kojima bi se priznali domorodački narodi Australije.

Aboridžini i Otočani Torresova prolaza se smatraju dijelom stanovništva od ustavnih promjena iz maja 1967. godine (Reuters)

Australski senat podržao je u ponedjeljak održavanje referenduma radi izmjena ustava, kojima bi se priznali domorodački narodi Australije.

Cilj referenduma je dati Aboridžinima i Otočanima Torresova prolaza mogućnost da unutar parlamenta savjetuju vladu o pitanjima koja se tiču njihovih zajednica, prenosi Hina.

Referendum će se održati prije kraja 2023. Prema lokalnim medijima, Australci će na njega vjerovatno izaći u oktobru.

Senat je u ponedjeljak izglasao odluku s 52 glasa ‘za’ i 19 ‘protiv’, kojom je potvrđen tekst ustavnih promjena, koji će se naći na referendumu, nakon što je Donji dom Parlamenta usvojio nacrt odluke u maju.

Članovi senata su nakon glasanja počeli pljeskati.

‘Pisanje historije’

“Jedan (smo) korak bliže tome da se pruži glas potrebama i težnjama australskih domorodaca”, rekla je ministrica za domorodačka pitanja Linda Burney na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Australski premijer Anthony Albanese je na društvenoj mreži Twitter napisao: “Zajedno možemo pisati historiju tako što ćemo u naš ustav staviti priznanje za Aboridžine i Otočane Torresova prolaza”.

Albanese se za referendum zalaže otkako je pobijedio na izborima u maju 2022. godine.

“Dvostruka većina” je potrebna da bi se omogućile ustavne promjene. Prema australskoj izbornoj komisiji, to znači da je potrebno dobiti više od 50 posto glasova ‘za’, no i da se većina birača tako mora izjasniti u najmanje četiri od šest australskih saveznih država.

Aboridžini i Otočani Torresova prolaza se smatraju dijelom stanovništva od ustavnih promjena iz maja 1967. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada