Analitičari: Najviše desno orijentirana vlada Finske od Drugog svjetskog rata

Finska konzervativna Stranka nacionalne koalicije, koja je pobijedila na općim izborima u aprilu, predstavila je ključna mjesta u sastavu nove vlade.

Stranka nacionalne koalicije objavila je u petak da je postigla dogovor s tri stranke o formiranju vladajuće koalicije, u koju će ući krajnje desničarska, euroskeptična Stranka Finaca, koju karakterizira nacionalistička i antiimigracijska agenda (Reuters)

Finska konzervativna Stranka nacionalne koalicije, koja je pobijedila na općim izborima u aprilu, predstavila je u nedjelju ključna mjesta u sastavu nove vlade, na čijem čelu će biti lider stranke Petteri Orpo.

Prema navodima političkih analitičara, to će biti najviše orijentirana vlada ka desno od Drugog svjetskog rata, prenio je Tanjug agenciju AP.

Nakon razgovora koji su trajali duže od sedam sedmica Stranka nacionalne koalicije objavila je u petak da je postigla dogovor s tri stranke o formiranju vladajuće koalicije, u koju će ući krajnje desničarska, euroskeptična Stranka Finaca, koju karakterizira nacionalistička i antiimigracijska agenda.

Nova vlada imat će 19 ministara, uključujući mandatara Petterija Orpa, a Stranka nacionalne koalicije dobit će osam mjesta, uključujući mjesto ministra vanjskih poslova.

Nova ministrica vanjskih poslova bit će zamjenica predsjednika stranke Elina Valtonen, koja je i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Finskom parlamentu.

Imenovanje vlade

Valtonen (41) će biti druga žena na poziciji ministra vanjskih poslova nakon Tarje Halonen, koja je bila na toj poziciji krajem 1990-ih, prije nego što je 2000. godine izabrana za prvu predsjednicu Finske.

Prema dogovoru, Stranka Finaca dobit će sedam ministarskih mjesta, uključujući ministarstva finansija, unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Ostala mjesta u vladi pripast će Kršćanskoj demokratiji i Švedskoj narodnoj stranci.

Četiri stranke imat će većinu od 108 zastupnika u parlamentu, koji broji 200 mjesta.

Finski predsjednik Sauli Niinisto trebao bi imenovati Orpa i njegovu vladu do srijede, nakon što zastupnici izglasaju povjerenje novom mandataru.

Izvor: Agencije