Švicarci danas izlaze na dva referenduma

Švicarci glasaju o novom zakonu o zaštiti klime i višim porezima na dobit.

Rezultati se očekuju u ranim poslijepodnevnim satima (Reuters)

Švicarci glasaju o novom zakonu o zaštiti klime i višim porezima na dobit. Ankete pokazuju da će obje mjere proći.

Rezultati se očekuju u ranim poslijepodnevnim satima.

Parlament je već usvojio klimatski zakon, ali konzervativna Švicarska narodna stranka (SVP) ga odbija, tvrdeći da bi uzrokovao eksploziju rasta cijena. SVP je prikupio dovoljno potpisa da iznudi glasanje na referendumu, prenosi Hina.

Zakonom se želi Švicarsku učiniti klimatski neutralnom do 2050. Da bi se to postiglo, štetne emisije moraju se smanjiti za 75 posto do 2040. u poređenju s nivoima 1990. godine. Potrošnja fosilne energije treba se smanjiti.

Odustajanje od grijanja na naftu i plin

Švicarska vlada finansijskim poticajima želi potaknuti odustajanje od grijanja na naftu i plin. Kompanije će također dobiti potporu kako bi im se pomoglo u prelasku na tehnologije koje će biti prijateljskije prema klimi.

Za tu je namjenu u destogodišnjem razdoblju na raspolaganju je 3,2 milijarde švicarskih franaka.

Švicarska još uvijek uvozi oko tri četvrtine svoje energije. U Alpama se planiraju veliki parkovi sa solarnim pločama i više vjetroturbina.

U slučaju poreza na dobit, pitanje je provedbe odluke Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) kojom se zahtijeva da međunarodne tvrtke s prodajom od najmanje 750 miliona eura budu oporezovane po stopi od najmanje 15 posto.

Porezne stope u švicarskim kantonima dijelom su znatno niže i stoga su posebno privlačne za multinacionalne korporacije. Basel i Zug, gdje se nalaze velike farmaceutske i trgovačke grupe, imali bi najviše koristi od viših poreznih prihoda.

Izvor: Agencije