Reuters: SAD i Iran pregovaraju o smirivanju tenzija

Američki i evropski zvaničnici traže načine da obuzdaju nuklearne ambicije Teherana od sloma indirektnih američko-iranskih pregovora.

Novi američko-iranski dogovor ne bi zahtijevao reviziju u američkom Kongresu (AP)

SAD vodi pregovore sa Iranom, kako bi stvorili uslove da ograniče iranski nuklearni program, oslobode neke zatvorene američke državljane i odmrznu određeni dio iranske imovine u inostranstvu, naveli su iranski i zapadni zvaničnici, tvrdi Reuters.

Ovi koraci bi bili predstavljeni kao međusobno razumijevanje dvije strane, a ne kao sporazum koji bi zahtijevao reviziju u američkom Kongresu, čiji se mnogi članovi protive davanju povlastica Iranu zbog njegove vojne pomoći Rusiji, represije u zemlji i podrške ljudima koji su ugrozili interese SAD u regiji, piše britanska agecija.

Pošto nije uspjela da oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, administracija američkog predsjednika Joe Bidena nada se da će uspostaviti neka ograničenja Iranu kako bi ga spriječila da dobije nuklearno oružje, koje bi moglo ugroziti Izrael i izazvati trku u naoružanju, navodi britanska agencija. Iran, s druge strane, ističe da nema ambicije razviti nuklearno oružje.

Trump odbacio sporazum iz 2015.

Sporazum iz 2015. godine, koji je tadašnji predsjednik Donald Trump odbacio 2018, ograničio je iransko obogaćivanje uranija na 3,67 posto čistoće i zalihe ovog materijala na 202,8 kilograma, granice koje je Teheran otada daleko premašio.

Američki i evropski zvaničnici traže načine da obuzdaju nuklearne ambicije Teherana od sloma indirektnih američko-iranskih pregovora.

Reuters navodi da je spremnost da ponovo započnu dijalog odraz rastućih potreba za rješenjem problema u vezi sa iranskim programom u zapadnim krugovima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada