Podignuta optužnica protiv Teixeire za neovlašteno objavljivanje dokumenata Pentagona

Savezna velika porota proširila je optužnicu protiv Jacka Teixeire, vojnika osumnjičenog da je na internetu objavio velik broj tajnih dokumenata, među kojima i o ratu u Ukrajini.

Ministar pravosuđa Merrick Garland rekao je da će za Teixeiru tražiti 'veoma tešku kaznu' (AP)

Savezna velika porota proširila je optužnicu protiv Jacka Teixeire, mladog vojnika osumnjičenog da je na internetu objavio velik broj tajnih dokumenata, među kojima i o ratu u Ukrajini, što je Washington dovelo u nezgodan položaj.

Porota sa sjedištem u Bostonu optužila ga je po još šest tačaka za “namjerno zadržavanje i prenošenje informacija koje su označene kao važne za nacionalnu odbranu”, a za svaku od njih prijeti mu do deset godina zatvora, prenosi Hina.

Velika porota je u Sjedinjenim Američkim Državama panel građana koji ima velike ovlasti u istrazi.

Mladi novak Nacionalne garde američke avijacije kojem je 21 godina, još u aprilu je optužen za “neovlašteno zadržavanje i prenošenje informacija u vezi s nacionalnom odbranom” te za “neovlašteno uzimanje i zadržavanje povjerljivih dokumenata i materijala”, za što je predviđena kazna od deset, odnosno pet godina zatvora.

‘Veoma teška kazna’

Ministar pravosuđa Merrick Garland rekao je da će za njega tražiti “veoma tešku kaznu”.

Tereti ga se da je kao stručnjak za informatiku i komunikacije u bazi Cape Cod, blizu Bostona, objavio povjerljive informacije na društvenoj mreži Discord koje su se poslije proširile na drugim društvenim mrežama.

Tajni dokumenti otkrivaju zabrinutost američke obavještajne službe za izvedivost ukrajinske protuofanzive protiv ruskih snaga. U njima se navodi i da Washington prikuplja obavještajne podatke o najbližim saveznicima, među kojima o Izraelu i o Južnoj Koreji.

Slučaj je doveo Washington u nezgodan položaj i potaknuo pitanje o mogućim slabim tačkama u sigurnosti jer je mladi vojnik, uprkos nižem činu, imao pristup osjetljivim informacijama.

Izvor: Agencije