Kuba i Iran učvršćuju veze pred ‘agresivnom politikom’ Washingtona

Iran i Kuba su pod američkim sankcijama i na listi su američkog State Departmenta zemalja koje podržavaju terorizam.

iranskog predsjednika je uz najveće državne počasti u Havani primio kubanski predsjenik Miguel Diaz-Canel (EPA)

Kuba i Iran su izrazili spremnost za učvršćivanje svojih veza kako bi se oduprli “agresivnoj politici” Sjedinjenih Američkih Država, prilikom službene posjete iranskog predsjednika Ebrahima Raissija koji na komunističkom otoku završava svoj obilazak po Latinskoj Americi, prenosi Hina.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel koji je iranskog kolegu primio u Palati revolucije, izrazio je želju da savez s Teheranom omogući “zajednički otpor agresivnoj politici carstva”, misleći na SAD.

Iran i Kuba “trebaju se junački i čvrsto oduprijeti sankcijama, pritiscima, prijetnjama, embargu i ravnodušnosti imperijalizma yenkeeja i njihovih saveznika”, rekao je Diaz-Canel.

“Uslovi i okolnosti u kojima su Kuba i Iran imaju mnogo dodirnih tačaka”, istaknuo je iranski predsjednik, rekavši da u obje zemlje “postoji spremnost na očuvanje nezavisnosti”, navodi se u službenom prevodu.

Iran i Kuba su pod američkim sankcijama i na listi su američkog State Departmenta zemalja koje podržavaju terorizam.

Raisi je latinoameričku turneju započeo sastankom s predsjednikom Venecuele Nicolasom Madurom (EPA)

Turneja po prijateljskim zemljama

Ebrahim Raissi, čiji je susret s kubanskim predsjednikom odgođen za jedan dan zbog kašnjenja u dolasku u Havanu u srijedu navečer, završava na Kubi mini turneju po Latinskoj Americi, u “prijateljskim zemljama”.

Putovanje je počeo u Venecueli u ponedjeljak i nastavio u Nikaragvi. Sve tri zemlje su pod američkim sankcijama i saveznici su Moskve.

Dvojica predsjednika su u Havani potpisala ugovore o saradnji na polju carine, telekomunikacija i pravosuđa.

Raissi je u četvrtak dopodne učestvovao na ekonomskom forumu, na kojem je poručio da je njegova zemlja spremna “sarađivati s Kubom na polju nauke i tehnologije”, posebno u izgradnji hidroelektrana, termoelektrana i u rudarskoj industriji.

U Venecueli je potpisao 25 ugovora u sektorima školstva, zdravstva i rudarstva. U Nikaragvi je parafirao “temeljni memorandum” koji treba potaknuti ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, boravio je na Kubi u februaru. Zadnja posjeta nekog iranskog predsjednika Havani bila je posjeta Hassana Rohanija 2016.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada