Češki predsjednik: Ruske građane u Evropi treba nadzirati

U vrijeme početka Drugog svjetskog rata cijela japanska populacija u SAD-u također je bila pod strogim režimom nadzora, rekao je Petr Pavel.

Petr Pavel, bivši general NATO-a, rekao je da mu je žao ljudi, ali i da rat ima svoju cijenu (EPA)

Predsjednik Češke Republike Petr Pavel je izjavio da obavještajne službe radi sigurnosti trebaju nadzirati Ruse u zapadnim državama, jer je riječ o građanima zemlje koja je u ratu s Ukrajinom.

Novi češki predsjednik, bivši general NATO-a, usporedio je tu situaciju sa stanovnicima japanskog porijekla koji su živjeli u SAD-u tokom Drugog svjetskog rata.

“Sve Ruse koji žive u zapadnim zemljama treba pratiti znatno više nego prije, jer su građani nacije koja vodi agresivni rat”, rekao je Pavel za Radio Slobodna Evropa (RSE), prenosi AFP.

“Može mi biti žao tih ljudi, no u isto vrijeme, kad gledamo u prošlost, u vrijeme početka Drugog svjetskog rata, cijela japanska populacija u SAD-u također je bila pod strogim režimom nadzora. To je jednostavno cijena rata“, kazao je češki predsjednik, koji je na vlast stupio u martu.

Novinari su ga pitali što misli pod “nadzorom“, a Pavel je rekao da govori o “sigurnosnim službama“.

Bush se izvinio Japanu

Oko 120.000 stanovnika japanskog porijekla tokom Drugog svjetskog rata stavljeno je u logore kako bi bili pod nadzorom američkih vlasti.

Američki predsjednik George H. W. Bush se zbog toga izvinio Japanu 1991. godine.

Pavel je u aprilu posjetio Ukrajinu, a u četvrtak je rekao da od skupa NATO-a u julu u Vilniusu očekuje jasnu podršku članstvu te zemlje.

“Čvrsto sam uvjeren da će svi čelnici shvatiti kako je prisutnost Ukrajine u NATO-u i Evropskoj uniji vjerovatno jedina garancija za osiguranje stabilnosti u ovoj regiji, za jačanje i NATO-a i EU-a te odvraćanje ruske agresivne politike“, kazao je.

“Vidim da se brojne zemlje slažu oko dugoročnog plana podrške Ukrajini koji se neće temeljiti na jednokratnim doprinosima, već na pažljivo planiranoj dugoročnoj proceduri”, dodao je.

Češka, članica NATO-a s oko 10,8 miliona stanovnika, značajno pomaže Kijevu na humanitarnom i vojnom planu; primila je gotovo pola miliona izbjeglica iz Ukrajine.

Izvor: Agencije