Papa i veliki muftija u Vijeću sigurnosti UN-a pozvali na mir

Papa Franjo i šeik Ahmed al-Tayeb, veliki muftija Al-Azhara, obratili su se na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

Rezolucija, koju su sponzorirali UAE i Ujedinjeno Kraljevstvo, usvojena je jednoglasno (Reuters)

Papa Franjo i vodeći sunitski imam pozvali su na mir u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku gdje se rasprava fokusirala na važnost “ljudskog bratstva”.

Papa, koji se u bolnici oporavlja od abdominalne operacije, poslao je saopćenje UN-u u kojem je rekao da se Treći svjetski rat vodi “u etapama” i da čovječanstvo pati od “nedostatka bratstva”.

Sheikh Ahmed al-Tayeb, veliki muftija Al-Azhara, 1.000 godina starog sjedišta sunitskog učenja u Kairu, rekao je na virtualnom brifingu da je bratstvo ljudi ključ globalnog mira, što su on i Papa naveli i u zajedničkom dokumentu objavljenom 2019.

“U naše vrijeme, s nuklearnim oružjem i oružjem za masovno uništenje, bojno polje postalo je praktički neograničeno, a efekti potencijalno katastrofalni”, rekao je papa u svojoj izjavi koju je pročitao nadbiskup Paul Richard Gallagher, vatikanski sekretar za odnose s državama i međunarodnim organizacijama.

“Došlo je vrijeme da kažemo odlučno ‘ne’ ratu, da kažemo da ratovi nisu pravedni, već da je samo mir pravedan”, dodao je papa u izjavi.

Al-Tayeb je rekao da je njegova namjera u govoru pred Vijećem bila potaknuti kraj besmislenim ratovima. Naveo je Irak, Afganistan, Siriju, Libiju i Jemen.

Veliki muftija također je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da prizna nezavisnu palestinsku državu nakon 75 godina.

Ne imenujući ni Rusiju ni Ukrajinu, veliki muftija je rekao da je rat koji se odvija na istočnim granicama Evrope donio “teror” i “zabrinutost da bi mogao vratiti čovječanstvo u primitivno doba”.

“Naše današnje okupljanje nije luksuz, već potreba, diktirana brigom za budućnost čovječanstva”, rekao je al-Tayeb.

Ljudsko bratstvo

Veliki muftija je rekao da misiji kojoj teže Al-Azhar i Rimokatolička crkva u dokumentu iz 2019. o bratstvu za mir u svijetu, moraju težiti i politički čelnici.

Ujedinjeni Arapski Emirati odabrali su važnost bratstva u donošenju mira kao centralni dio svog predsjedavanja Vijećem sigurnosti ovog mjeseca.

Nakon apela pape i velikog muftije, članice Vijeća sigurnosti su usvojile rezoluciju priznajući da govor mržnje, rasizam, ksenofobija, netolerancija, diskriminacija i  ekstremizam “mogu doprinijeti izbijanju, eskalaciji i ponovnom pojavljivanju sukoba”.

Rezolucija, koju su sponzorirali UAE i Ujedinjeno Kraljevstvo, usvojena je jednoglasno iako su neke od 15 članica Vijeća sigurnosti optužene za neke od istih postupaka koje su osudili.

Ambasadorica Ujedinjenih Arapskih Emirata Lana Nusseibeh izjavila je za Associated Press nakon glasanja da je to “značajna” rezolucija koja prvi put spaja prethodne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje se na različite načine bave govorom mržnje, rasizmom, huškanjem i ekstremizmom.

Nusseibeh je dodala da promiče toleranciju, jednakost, suživot i dijalog.

Generalni sekretarUN-a Antonio Guterres nazvao je deklaraciju pape i velikog muftije “modelom suosjećanja i ljudske solidarnosti” i pozvao zemlje i ljude posvuda “da ostanu zajedno kao jedna ljudska porodica” i stvore “savez mira, ukorijenjen u vrijednosti ljudskog bratstva”.

Izvor: Al Jazeera i agencije