Sirija: Izrael lansirao projektile iznad Damaska

U izraelskom zračnom napadu na sirijski glavni grad Damask jedan je sirijski vojnik ‘ozbiljno povrijeđen’, a nastala je i ‘određena materijalna šteta’, objavili su sirijski mediji.

Izrael godinama raketira Siriju, tvrdeći da gađa ciljeve povezane s Iranom (Reuters)

U izraelskom zračnom napadu na sirijski glavni grad Damask jedan je sirijski vojnik “ozbiljno povrijeđen”, a nastala je i “određena materijalna šteta”, izvijestila je državna novinska agencija SANA rano u srijedu pozivajući se na vojni izvor.

Sirijska protuzračna odbrana presrela je projektile koje je Izrael lansirao u 1.05 ujutro s Golanske visoravni i “oborila neke od njih”, rekao je izvor, prenosi Hina.

O eksplozijama koje su se čule u blizini Damaska nakon što je Izrael pokrenuo zračni napad izvijestila je u srijedu rano ujutro i sirijska državna televizija.

“Meta izraelske agresije bila su neka područja u okolini Damaska”, izvijestili su ranije ne navodeći je li bilo žrtava ili štete.

Izrael godinama raketira Siriju, tvrdeći da gađa ciljeve povezane s Iranom.

Utjecaj Irana

Utjecaj Teherana na ratom pogođenu zemlju narastao otkad je u tom sukobu, koji traje od 2011. stao iza predsjednika Bashara al-Assada, prenosi Reuters.

Izraelski vojni stručnjaci ističu kako je svrha napada zaustavljanje sve veće vojne prisutnosti Irana u Siriji.

Nakon posljednjeg sličnog napada krajem maja Reuters je pisao da borci povezani s Iranom, uključujući i one iz Hezbollaha, imaju kontrolu nad područjima na istoku, jugu i sjeverozapadu Sirije, kao i u nekoliko predgrađa oko Damaska.

Izvor: Agencije