Povećane stope imunizacije djece u najsiromašnijim zemljama

Stope imunizacije djece u najsiromašnijim zemljama svijeta počele su da se povećavaju prošle godine nakon što su bile smanjene tokom pandemije korona virusa.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da su milioni djece propustili da prime esencijalne vakcine tokom posljednje tri godine (Reuters)

Stope imunizacije djece u najsiromašnijim zemljama svijeta počele su da se povećavaju prošle godine nakon što su bile smanjene tokom pandemije korona virusa, saopštila je Globalna alijansa za vakcine Gavi.

Prema podacima Gavija, 80 posto djece dobilo je prošle godine vakcine protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, u poređenju sa 78 posto u 2020. i 77 posto u 2021. godini, prenosi Tanjug.

Stope vakcinacije djece u najsiromašnijim zemljama iznosile su 82 posto prije pandemije, naveo je Gavi, prenio je Reuters.

Vakcinacija djece

Novi podaci pokrivaju samo 57 zemalja koje su među najsiromašnijima na svijetu.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da su milioni djece propustili da prime esencijalne vakcine tokom posljednje tri godine i da je prioritet za ovu godinu da ta djeca budu vakcinisana.

WHO i UNICEF će sljedećeg mjeseca dati šire procjene pokrivenosti vakcinacije.

Rad Gavija podržavaju vlade donatori i filantropi, a finansira programe vakcinacije u najsiromašnijim zemljama.

Izvor: Agencije