SAD kontrolira svoje kompanije koje potpomažu kinesku vojsku

Bidenova administracija je navela subjekte kojima će biti zabranjeno da obavljaju aktivnosti suprotne interesima SAD-a, uključujući i prodaju američkih proizvoda za kinesku vojsku.

Kompanijama koje se odnose na avijaciju zabranjeno je da pružaju obuke kineskim vojnim pilotima koristeći zapadne i NATO izvore (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena dodala je 43 subjekta na listu za kontrolu izvoza, kojima će biti zabranjeno da obavljaju aktivnosti suprotne interesima SAD-a, uključujući i prodaju američkih proizvoda za kinesku vojsku.

Među kažnjene spada sigurnosna i avijacijska kompanija Frontier Services Group, kojoj se brani organiziranje obuke kineskih vojnih pilota i druge aktivnosti potencijalno opasne po nacionalnu sigurnost SAD-a, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Pored nje se na spisku nalazi i The Test Flying Academy of South Africa, škola letenja pod nadzorom vlasti u Britaniji zbog regrutiranja britanskih bivših vojnih pilota za obuku kineskih vojnih letača.

Zabrana obuka

Nova lista uključuje i brojne aviokompanije i letačke akademije, uključujući Frontier Services Group na lokacijama u Kini, Keniji, Laosu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima; TFASA jedinice u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Britaniji, kao i AVIC u Kini i Južnoj Africi.

Kompanijama, koje se odnose na avijaciju zabranjeno je da pružaju obuke kineskim vojnim pilotima koristeći zapadne i NATO izvore.

Pored toga, navedene su i kompanije koje su omogućile Kini da krši ljudska prava, pored ostalog i represije nad muslimanima Ujgurima i pripadnicima drugih manjinskih grupa u Xinjanu, u zapadnoj Kini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada