Mediji: Izraelska obavještajna jedinica priprema se za rat s Iranom

List ‘Yedioth Ahronoth’ piše da je eskalacija direktnih sukoba između dvije zemlje otklonila nejasnoće koje su godinama vladale u vezi sa sukobom u regiji.

Testno lansiranje iranske balističke rakete (AA)

Cilj novoosnovane izraelske obavještajne jedinice je priprema za mogući sukob između Izraela i Irana, a njeno formiranje se smatra velikim korakom u strateškom planiranju izraelske vojske.

Jedinstvena priroda takvog sukoba zahtijeva drugačiji pristup u odnosu na prethodne vojne operacije, navodi izraelski list Yedioth Ahronoth.

List ističe da je posljednjih godina došlo do eskalacije tenzija između Izraela i Irana.

Desetak iranskih dronova je lansirano prema Izraelu, a posljednji je presretnut iznad doline Hule, sjeverni Izrael, prije dva mjeseca.

Tokom posljednjih godina jedinice Quds u sastavu Revolucionarne garde više puta su slale svoje pripadnike koji su pokušali postaviti eksplozivne naprave protiv snaga izraelske vojske.

Također, neki od njih su pokušali izvesti napade na izraelske turiste u inostranstvu, posebno u Turskoj, navodi list.

Izraelski list dodaje da je eskalacija direktnih sukoba između dvije zemlje otklonila nejasnoće koje su godinama vladale u vezi sa sukobom u regiji.

‘Što više informacija o Revolucionarnoj gardi’

Međutim, zastoj u postizanju novog nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, zajedno s procjenama unutar izraelskog sigurnosnog establišmenta da bi sljedeći rat bio sukob na više frontova, naveo je izraelsku vojsku da uđe u fazu priprema za direktni rat protiv Irana ili barem nekoliko dana borbe sa snagama Islamske Republike.

U tom kontekstu, Yedioth Ahronoth citira potpukovnika T., šefa istraživačkog odjela u Ogranku 54, novom ogranku za Iran koji je osnovan u Upravi vojne obavještajne službe, da stvar nije slična iskustvu koje je Izrael imao s Libanom ili Gazom.

Situacija je ovaj put drugačija i potrebna je velika promjena u mentalitetu unutar Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kazao je.

Prema mišljenju poručnika T., takva jedinica je odgovorna da pruži izraelskoj vojsci infrastrukturu znanja o iranskim vojnim sposobnostima i strateškim sistemima pod kontrolom Iranaca, rekavši da se ”Izraelci bave istraživanjem elemenata kontrole u Iranu od višeg nivoa do operatera na linijama fronta”.

Novi ogranak treba biti prva žarišna tačka u pripremama izraelske vojske za scenarij široke i otvorene vojne konfrontacije s iranskom vojskom.

Ogranak se fokusira na obavještajni aspekt i prikupljanje što više informacija o Revolucionarnoj gardi.

Ova jedinica se sastoji od 30-ak vojnika i još nema ni ime, ali je odgovorna za pripremu izraelske vojske za rat protiv Irana.

Crtanje mape potencijalnog iransko-izraelskog rata

Svakodnevno njeni operativci analiziraju još jedan nivo iranske vojske, otkrivaju njenu doktrinu i metode kojih se pridržava u borbi, kao i tehnike neprijateljske obuke.

List navodi da postoje hiljade vojnih ciljeva širom Irana koje Izrael može napasti, međutim, takva jedinica je odgovorna za odabir primarnih ciljeva.

”Mi posebno analiziramo Revolucionarnu gardu unutar Irana, a ne jedinice Quds”, izjavio je jedan oficir.

“Svakog dana identificiramo sve više ciljeva zadovoljavajućim tempom i proučavamo na koji način ih možemo efikasno gađati. Već smo udvostručili broj potencijalnih ciljeva u Iranu, i to se ne odnosi samo na nuklearna postrojenja”, kazao je potpukovnik T.

Prema pisanju lista, spomenuta jedinica je već provela nekoliko ratnih manevara i istraživala nekoliko scenarija sa stručnim timovima iz različitih ogranaka i uz značajnu pomoć američkih kolega.

Nova jedinica radi na crtanju mape potencijalnog iransko-izraelskog rata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada