U Sudanu nove borbe poslije isteka primirja

Borbe su nastavljene u nedjelju u Kartumu ubrzo poslije isteka 24-satnog primirja, još jednog u nizu od početka sukoba dva suparnička generala, javili su očevici.

Kartum je gotovo dva mjeseca zahvaćen oružanim sukobom koji je doveo do teške humanitarne krize (Reuters)

Borbe su nastavljene u nedjelju u Kartumu ubrzo poslije isteka 24-satnog primirja, još jednog u nizu od početka sukoba dva suparnička generala, javili su očevici.

Stanovnici Kartuma probudili su se uz zvuke artiljerije i borbi u više kvartova glavnog grada, rekli su očevici za France Presse, prenosi Tanjug.

Sukobi su nastavljeni deset minuta poslije isteka 24-satnog primirja koje su ispregovarali saudijski posrednici i koje je počelo u subotu u šest sati ujutro.

Granatiranje teške artiljerije se čulo u Kartumu i u Omdurmanu, predgrađu glavnog grada i ispaljivanja iz raznih tipova oružja prijavljeno je u ulici Al Haja u južnom dijelu Kartuma.

Predah za stanovnike

Novo primirje koje je prema očevicima bilo u velikoj mjeri poštovano, dalo je stanovnicima Kartuma predah tokom koga su mogli da se snabdiju ili pobjegnu iz glavnog grada.

Kartum je gotovo dva mjeseca zahvaćen oružanim sukobom koji je doveo do teške humanitarne krize.

Sukob je izbio 15. aprila između vojske predvođene generalom Abdelom Fattahom al-Burhanom i paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF) generala Mohameda Hamdana Dagloa.

Ranije dogovorena primirja uglavnom su kršena odmah poslije stupanja na snagu.

U ratu je već stradalo više od 1.800 ljudi prema organizaciji ACLED specijaliziranoj za prikupljanje informacija u konfliktnim zonama, dok prema UN-u ima dva miliona raseljenih i izbjeglica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada