Tajvanski avioni u zraku zbog kineskih aktivnosti

Detektirano da je 10 kineskih ratnih aviona prešlo srednju liniju iznad Tajvanskog moreuza, a četiri kineska ratna broda primjećena u patrolama u istom području.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, tokom protekle tri godine redovno šalje snage svoje avijacije u misije nadomak otoka, ne narušavajući tajvanski zračni prostor (Reuters - Ilustracija)

U snagama avijacije Tajvana danas je dat signal za uzbunu nakon što je detektirano da je 10 kineskih ratnih aviona prešlo srednju liniju iznad Tajvanskog moreuza, a četiri kineska ratna broda primijećena u patrolama u istom području, saopćeno je iz tajvanskog Ministarstva odbrane, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ovo je drugi put za manje od sedmicu dana da Tajvan saopćava o kineskim vojnim aktivnostima, nakon što je u četvrtak 37 kineskih borbenih aviona ušlo u sferu djelovanja tajvanske protuzračne odbrane (PZO), a potom se udaljilo prema zapadnom Pacifiku.

Tajvansko Ministarstvo odbrane je u kratkom saopćenju potvrdilo da je detektiralo 24 kineska borbena aviona među kojima su bili i lovci J-10, J-11, J-16 i Su-30, kao i kao bombarderi H-6.

Nezvanična barijera

Dalje navode kako je 10 kineskih vojnih letjelica prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza koji razdvaja dvije strane i služi kao nezvanična barijera koju Kina ne priznaje i često je narušava.

Tajvanska vojska je podigla svoje borbene avione, pokrenula ratne brodove i stavila u stanje pripravnosti svoje kopnene PZO sisteme, navodi Reuters.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, tokom protekle tri godine redovno šalje snage svoje avijacije u misije nadomak otoka, ne narušavajući tajvanski zračni prostor, dodaje britanska agencija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada