Kina godinama špijunira s Kube, tvrdi američki zvaničnik

Kina je djelovala iz špijunske baze na Kubi najmanje još od 2019. u globalnom naporu Pekinga da podigne svoje kapacitete prikupljanja obavještajnih podataka, tvrdi zvaničnik američke administracije.

Administracija predsjednika Joea Bidena pojačala je napore da osujeti kinesko nastojanje da proširi svoje špijunske operacije, tvrdi zvaničnik (Reuters)

Kina je djelovala iz špijunske baze na Kubi najmanje još od 2019. godine u globalnom naporu Pekinga da podigne svoje kapacitete prikupljanja obavještajnih podataka, rekao je jedan zvaničnik američke administracije.

Zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime rekao je da je američka obavještajna zajednica već neko vrijeme svjesna da Kina špijunira sa Kube u širem naporu postavljanja operacija za prikupljanje obavještajnih podataka širom svijeta, prenosi Beta.

Administracija predsjednika Joea Bidena pojačala je napore da osujeti kinesko nastojanje da proširi svoje špijunske operacije i vjeruje da je ostvaren određen napredak diplomatijom i drugim nenavedenim djelovanjem, rekao je taj zvaničnik koji je upoznat sa tim slučajem.

Postojanje kineske špijunske baze potvrđeno je nakon što je Wall Street Journal u četvrtak javio da su Kina i Kuba postigli načelni dogovor da izgrade elektronsku prisluškivačku stanicu na otoku.

List je javio da je Kina planirala da plati više miliona dolara Kubi, kojoj nedostaje novac.

Bijela kuća je navela da je izvještaj netačan.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da je vidio izvještaj novina i da je netačan.

“Ono što mogu da vam kažem je da smo bili zabrinuti od prvog dana ove administracije u vezi kineskih aktivnosti širenja utjecaja širom svijeta, svakako u ovoj hemisferi i u ovoj oblasti mi to pratimo jako, jako pažljivo”, rekao je Kirby.

Američka obavještajna zajednica ustanovila je da je kinesko špijuniranje sa Kube nešto što je “u toku” i nije neki “novi razvoj događaja”, rekao je neimenovani zvaničnik.

Kritike Kube

Kubanski ministar vanjskih poslova Carlos Fernandez de Cossio također je odbacio izvještaj u Twitter poruci objavljenoj u subotu kao “lažne i neosnovane” navode.

“Klevetničke spekulacije se nastavljaju”, rekao je on i dodao da nisu dati nikakvi podaci ili dokazi da podupru te tvrdnje.

Slučaj je osjetljiv na diplomatskom planu u trenutku kada američki predsjednik govori da bi želio “odmrzavanje” napetih veza sa Pekingom i najavljuje budući više ili manje skori susret sa kineskim kolegom Xijem Jinpingom.

Također je nezgodan za Bidena koji je u kampanji za reizbor 2024. godine. Opozicija mu redovno zamjera nedostatak čvrstine prema Kini, kao i prema komunističkom režimu na Kubi.

Odnosi Kine i SAD-a su dodatno zaoštreni u februaru kada su Sjedinjene Američke Države srušile kineski balon koji je nadlijetao njihovo tlo, navodeći da je špijunski. Kina je demantirala to i navela da se radi o meteorološkom balonu koji je zalutao.

Ipak Bijela kuća želi da nastavi komunikacije na visokom nivou između dvije strane.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken planira da putuje u Kinu iduće sedmice a taj put je bio otkazan u vrijeme obaranja kineskog balona.

Blinken planira da ide u Peking 18. juna, prema neimenovanim američkim zvaničnicima, mada to zvanično još nisu potvrdili ni Stat Department ni kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije