Japan produžio pripravnost protivraketne odbrane

Nakon što je Pjongjang obavijestio Tokio da planira lansiranje satelita, Japan je prošlog mjeseca stavio svoju protivraketnu odbranu u stanje pripravnosti.

Sjeverna Koreja je 31. maja neuspješno pokušala lansirati satelit koji je svoj let, kako su objavili tamošnji mediji, završio u moru (Reuters - Ilustracija)

Japan je danas produžio stanje pripravnosti svoje protivraketne odbrane od balističkih projektila iako je prošao rok za lansiranje sjevernokorejskog satelita, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Nakon što je Sjeverna Koreja obavijestila zvanični Tokio da planira lansiranje satelita u periodu od 31. maja do 10. juna u ponoć, Japan je prošlog mjeseca stavio svoju protivraketnu odbranu u stanje pripravnosti zbog prijetnje od balističkih raketa, podsjeća britanska agencija.

Tada je Japan najavio kako će oboriti svaki projektil za koji zaključi da predstavlja prijetnju.

Pad u more

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca obavijestila Međunarodnu pomorsku organizaciju, specijaliziranu agenciju Ujedinjenih nacija odgovornu za regulisanje pomorskog saobraćaja o planiranom rasporedu lansiranja svog satelita.

Ova izolirana azijska država je 31. maja neuspješno pokušala lansirati satelit koji je svoj let, kako su objavili tamošnji mediji, završio u moru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada