Hiljade na protestima protiv Netanyahuovih reformi

Opozicija, stručnjaci i građani navode da bi Vladin plan ograničio sudski nadzor nad zakonima i odlukama, što predstavlja prijetnju građanskim pravima.

U Tel Avivu, gdje je održan glavni protest uz učešće desetaka hiljada ljudi, demonstranti su držali transparent na kojem je pisalo "Tip građanina: Mrtav" (Reuters)

U Izraelu su sinoć nastavljeni protesti protiv reforme pravosudnog sistema koji je predložila krajnje desničarska Vlada premijera Benjamina Netanyahua, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

U Tel Avivu, gdje je održan glavni protest uz učešće desetaka hiljada ljudi, demonstranti su držali ogromni transparent na kojem je pisalo “Tip građanina: Mrtav”, što se odnosi na porast zločina među arapskim zajednicama u Izraelu.

Masovne demonstracije počele su u januaru ubrzo nakon što je Vlada, koju čine ultranacionalističke i vjerske stranke, položila zakletvu.

Prijetnja građanskim pravima

Organizatori protesta su rekli kako neće odustati sve dok Vlada ne poništi predložene zakonske izmjene umjesto da ih odgodi.

Opozicija, stručnjaci i građani navode da bi Vladin plan ograničio sudski nadzor nad zakonima i Vladinim odlukama, što predstavlja direktnu prijetnju građanskim pravima, kao i pravima manjina i marginaliziranih grupa.

Vlada kaže da pravosudni plan ima za cilj obuzdati, kako navodi, pretjerano intervencionistički Vrhovni sud i vrati moć izabranim zakonodavcima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada