Crveni križ spreman osigurati humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji

U martu su stručnjaci Ujedinjenih nacija (UN) upozorili da je samoizolacija Sjeverne Koreje od pandemije COVID-19 dodatno pogoršala patnju njezinog naroda.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) je saopćio da je ta organizacija spremna pružiti humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji (EPA)

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) je saopćio da je ta organizacija spremna pružiti humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji kad god Pjongjang to zatraži, javlja Anadolija.

Olivier Ray, direktor ICRC-a za mobilizaciju, kretanje i partnerstva, rekao je da su u kontaktu s Društvom Crvenog križa Sjeverne Koreje i da su spremni nastaviti projekte pomoći obustavljene 2020. godine zbog pandemije COVID-19.

“ICRC nema pristup Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji zbog ograničenja povezanih s COVID-om koja je tamošnja vlada uvela 2020. godine“, rekao je Ray u intervjuu za agenciju Yonhap.

U martu su stručnjaci Ujedinjenih nacija (UN) upozorili da je samoizolacija Sjeverne Koreje od pandemije COVID-19 dodatno pogoršala patnju njezinog naroda.

Sve lošiji pristup hrani

Elizabeth Salmon, specijalna izvjestiteljica UN-a za stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, službeno Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, pozvala je međunarodnu zajednicu da obrati hitnu pažnju na sve lošiji pristup hrani, lijekovima i zdravstvenoj skrbi u toj zemlji.

Unatoč proglašenju pobjede protiv COVID-19 u augustu prošle godine i ukidanju svih ograničenja u cijeloj zemlji, Pjongjang još nije dopustio obnovu rada međunarodnim humanitarnim organizacijama.

“Ali ostajemo u kontaktu s Društvom Crvenog križa DNRK, imamo neke informacije putem tog kanala i spremni smo se ponovno uključiti kad god budemo imali pristup“, rekao je Ray.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada