Bivša premijerka Škotske Nicola Sturgeon puštena na slobodu nakon hapšenja

Policija istražuje šta se dogodilo sa više od 600.000 britanskih funti koliko su prikupili aktivisti za škotsku nezavisnost 2017.

Sturgeon, najdugovječnija predsjednica poluautonomne škotske Vlade, iznenadila je sve podnijevši u februaru ostavku (Reuters)

Bivša premijerka Škotske Nicola Sturgeon puštena je u nedjelju navečer iz pritvora bez optužnice i čeka daljnju istragu, nakon što je ranije danas uhapšena u okviru istrage o finansijskim malverzacijama Škotske nacionalne partije (SNP).

“Žena (52) koja je uhapšena ranije u toku dana u vezi sa istragom o finansijskim malverzacijama SNP-a puštena je bez optužnice i čeka daljnju istragu”, navela je škotska policija u saopštenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sturgeon je uhapšena u nedjelju.

Policija istražuje šta se dogodilo sa više od 600.000 britanskih funti koliko su prikupili aktivisti za škotsku nezavisnost 2017. godine i koje je trebalo iskoristiti u tu svrhu, ali se to nije desilo, prenijela je Hina.

Iznenadna ostavka

Sturgeonin suprug Peter Murrell i tadašnji blagajnik stranke uhapšeni su u aprilu i potom pušteni na slobodu bez optužnice dok se ne završi istraga.

“Pedesetdvogodišnja žena uhapšena je danas, 11. juna 2023., kao osumnjičena u vezi istrage o finansiranju i finansijama Škotske nacionalne stranke”, objavila je na Twitteru škotska policija.

Sturgeon, najdugovječnija predsjednica poluautonomne škotske Vlade, iznenadila je sve podnijevši u februaru ostavku uz objašnjenje da je postala uzrokom previše podjela da bi mogla voditi Škotsku prema nezavisnosti.

Izvor: Agencije