Švicarska kompanija želi prodati Njemačkoj neiskorištene tenkove Leopard 1

Švicarska državna kompanija Ruag podnijela je zahtjev za prodaju 96 nekorištenih tenkova Leopard 1 njemačkoj kompaniji koja ih želi isporučiti u Ukrajinu.

Navodi se da je riječ o 96 tenkova Leopard 1 koji su kupljeni od Italije 2016. godine i trenutno se ne koriste (AFP)

Švicarska državna kompanija za proizvodnju oružja Ruag podnijela je službeni zahtjev za prodaju 96 nekorištenih tenkova Leopard 1 njemačkoj kompaniji koja ih želi isporučiti u Ukrajinu, prenosi Anadolija.

Glasnogovornica Ruaga Kirsten Hammerich rekla je za radio “SRF” da njemačka kompanija za proizvodnju oružja Rheinmetall namjerava kupiti tenkove i poslati ih u Kijev.

Državni sekretarijat za ekonomiju (SECO), koji je nadležan za izvoz vojne opreme u Švicarskoj, potvrdio je Ruagov zahtjev za izvoz.

Hammerich je izjavila da traže jasnoću o ovom pitanju te dodala:

“Čekamo službenu odluku SECO-a kako bismo bolje procijenili poslovne mogućnosti.”

Švicarska ministrica odbrane Viola Amherd rekla je, govoreći u parlamentu u martu, da je SECO odbio Ruagov preliminarni zahtjev za prodaju tenkova, pozivajući se na stroga pravila izvoza oružja “temeljena na neutralnosti zemlje”.

Tenkovi kupljeni od Italije

Amherd je nagovijestila da će se, kada se švicarske potrebe za oružjem podmire, “određeni broj tenkova koje je parlament proglasio rashodovanim moći poslati evropskim partnerima”.

Navodi se da je riječ o 96 tenkova Leopard 1 koji su kupljeni od Italije 2016. godine i trenutno se ne koriste.

Od početka ukrajinsko-ruskog rata Bern je odbio nekoliko zahtjeva Njemačke, Španije i Danske za ponovnim izvozom vojne opreme kupljene iz Švicarske u Kijev.

Ovo je pitanje potaknulo rasprave u zemlji o smekšavanju neutralnosti i pravila o izvozu oružja.

Primjećuje se da je pritisak na administraciju u Bernu da “preispita svoju politiku” porastao na Svjetskom ekonomskom forumu održanom u Davosu u Švicarskoj u januaru, kao i drugim međunarodnim organizacijama.

Izvor: Agencije