SAD uveo sankcije pripadnicima iranske Revolucionarne garde

Washington je uveo sankcije pripadnicima i osobama i kompanijama povezanim s Revolucionarnom gardom, koje je optužio za učešće u terorističkim zavjerama.

SAD je do sada uvelo mnogobrojne sankcije Iranu

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak uvele sankcije pripadnicima i osobama i kompanijama povezanim s iranskom Revolucionarnom gardom, koje je Washington optužio za učešće u terorističkim zavjerama, usmjerenim na bivše zvaničnike američke vlade, američko-iranske državljane i iranske disidente.

Ministarstvo finansija SAD-a saopćilo je da su sankcije usmjerene prema tri pojedinca i kompanije sa sjedištem u Iranu i Turskoj koje se dovode u vezu sa snagama Revolucionarne garde, kao i dva visoka zvaničnika iz obavještajne organizacije ove garde koji su navodno bili uključeni u terorističku zavjeru protiv civila, uključujući novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo finansija navodi da je među sankcioniranom petorkom Mohammad Reza Ansari, pripadnik Snaga Quds, za kojeg kažu da je podržavao operacije te organizacije u Siriji, i iranskog državljanina Shahrama Poursafija, za kojeg kažu da je planirao i pokušao ubiti dva bivša dužnosnika američke vlade.

Sankcije u aviokompaniji

SAD je, također, uveo sankcije Hosseinu Hafezu Aminiju, koji ima dvojno iransko i tursko državljanstvo i sjedište u Turskoj, kojeg je optužio da je koristio svoju tursku aviokompaniju, Rey Havacilik Ithalat Ihracat Sanayi Ve, za pomoć u tajnim operacijama Snaga Qudsa, uključujući zavjere za otmice i ubistva, usmjerene na iranske disidente.

Sankcije su, također, uvedene aviokompaniji.

Ministarstvo finansija je saopćilo da je kaznilo dvoje ljudi povezanih s obavještajnom organizacijom Garde, koju je opisalo kao domaću i međunarodnu jedinicu usmjerenu na rad protiv novinara, aktivista, dvojnih iranskih državljana i drugih koji se protive iranskim zlostavljanjima i kršenjima ljudskih prava.

Sankcijama su pogođeni Rouhallah Bazghandi, bivši šef odjela za kontrašpijunažu obavještajne organizacije, i šef obavještajne organizacije Reza Seraj.

Sjedinjene Američke Države su do sada uvele mnogobrojne sankcije Iranu zbog nasilnog gušenja antivladinih protesta u toj zemlji prošle godine, kršenja ljudskih prava i iranskog nuklearnog programa.

Izvor: Agencije