Ministri BRICS-a se sastaju kako bi načinili protutežu Zapadu

Razgovori predstavljaju uvod u samit koji će se u augustu održati u Johannesburgu, a koji je već izazvao kontroverze jer je moguće da će na njemu sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin.

Očekuje se da će ministri razgovarati i o Novoj razvojnoj banci BRICS-a (EPA)

Šefovi diplomatija zemalja članica grupe BRICS sastaju se u Južnoafričkoj Republici u vrijeme kada se peteročlani blok sastavljen od Brazila, Rusije, Indije, Kine i JAR-a nastoji nametnuti kao protuteža zapadnoj geopolitičkoj dominaciji nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Razgovori predstavljaju uvod u samit koji će se u augustu održati u Johannesburgu, a koji je već izazvao kontroverze jer je moguće da će na njemu sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin, za kojeg je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

ICC je Putina u martu optužio za ratni zločin zbog nezakonite deportacije djece s ukrajinskih teritorija pod ruskom okupacijom. Moskva poriče optužbe, a JAR je Putina pozvao još u januaru.

Južnoafričke vlasti su potvrdile da ministri vanjskih poslova iz Brazila, Rusije, Indije i JAR-a prisustvuju sastanku u Cape Townu. Zamjenik ministra predstavlja Kinu.

‘Produbljivanje veza’

Nikakav program nije javno objavljen, no analitičari su rekli da je cilj razgovara produbiti veze između postojećih članica i razmotriti proširenje grupe.

“BRICS se postavlja kao alternativa Zapadu i kao način da se napravi prostor za nove sile”, rekao je Cobus van Staden s Južnoafričkog instituta za međunarodne odnose.

BRICS je u prošlosti bio shvaćen kao labav i uglavnom simboličan oblik saradnje ekonomija u usponu, no u proteklih je nekoliko godina poprimio konkretniju formu, što je prvobitno poticao Peking, a potom i Moskva od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Očekuje se da će ministri razgovarati i o Novoj razvojnoj banci BRICS-a, koja je prestala finansirati projekte u Rusiji kako bi ispoštovala sankcije, rekao je izvor iz Južnoafričkog ministarstva vanjskih poslova.

Članstvo zemalja proizvođača nafte?

Vođe zemalja članica BRICS-a su usred rastuće geopolitičke polarizacije, koja je rezultat rata u Ukrajini, rekle da su otvorene prema ideji primanja novih članica, uključujući i zemlje koje proizvode naftu.

Venezuela, Argentina, Iran, Alžir, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nalaze se na popisu država koje su se već službeno prijavile za članstvo ili izrazile interes, rekli su dužnosnici.

“Ako mogu dovesti zemlje proizvođače nafte, to će biti ključno, s obzirom na sustav petrodolara”, rekao je William Gumede, južnoafrički politički analitičar.

Južnoafrička Republika, iako je najmanja članica grupe, jedna je od njenih najvećih zagovaratelja.

Međutim, njene pripreme za samit koji će se održati od 22. do 24. augusta, dodatno su pomršene zbog ICC-ove objave naloga za hapšenje Putina.

Nejasan stav JAR-a

Južnoafrička Republika bi se kao članica ICC-a suočila s pritiskom da uhapsi Putina bude li prisustvovao sastanku u Johannesburgu.

Putin nije potvrdio svoju namjeru, a Kremlj samo kaže da će Rusija sudjelovati na “odgovarajućem nivou”.

Stav JAR-a nije jasan. Pretoria je rekla da će poštovati svoje obaveze prema članstvu u ICC-u, no vlada još razmatra mogućnost Putinova dolaska ili čak premještanje samita u Kinu.

Nezavisni politički analitičar Nic Borain je rekao da se vlada s jedne strane našla u neugodnoj situaciji, gdje mora birati između svoje podrške za BRICS i prijateljstva s Putinom na jednoj strani i moguće snažne negativne reakcije ključnih zapadnih ekonomskih partnera na drugoj strani.

“Očito, najbolje rješenje za Južnoafričku Republiku je da Putin odluči ne doći”, dodao je.

Izvor: Agencije