Koji su ‘najgori scenariji’ za koje se Kina sprema?

Kineski predsjednik Xi Jinping je nacionalnu sigurnosnu situaciju u svojoj zemlji opisao kao složenu i opasnu, pozivajući da se izvrše pripreme za najgore scenarije.

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden (EPA)

Gosti programa Al Jazeere Arabic Iza vijesti (31. 5. 2023.) smatraju da Peking i Washington vjerovatno neće ući u direktan vojni sukob, uprkos trenutnim napetostima koje vladaju između dvije strane zbog uzajamnih optužbi za provokacije u Južnom kineskom moru, pitanja Tajvana i drugih problema.

Emisija se dotakla i značaja izjave kineskog predsjednika Xi Jinpinga, u kojoj je nacionalnu sigurnosnu situaciju u svojoj zemlji opisao kao složenu i opasnu, pozivajući da se izvrše pripreme za najgore scenarije, piše kineski People's Daily. Ovakva izjava dolazi u vrijeme kineskog odbijanja zahtjeva za sastanak s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom.

Analizirajući ovakve izjave kineskog predsjednika, posebno u pogledu “najgorih scenarija”, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa dr. Khalil al-Anani rekao je da se ta izjava jednim dijelom odnosi na viziju svijeta koju ima kineski predsjednik. Prema njegovim riječima, Xi radi na jačanju uspona kineske ekonomije i trgovine i na postizanju jedinstva kineske teritorije. Također, ne želi dozvoliti otcjepljenje Tajvana, što je obećanje koje je sam sebi dao.

Al-Anani je dodao da izjava, također, spada u kontekst suočavanja s američkim utjecajem, kako u Južnom tako i u Istočnom kineskom moru. Naglašava da postoji kineska potreba da se zaustavi ovo širenje, čak i ako bi to zahtijevalo sudjelovanje u nekim vojnim sukobima. Osim toga, tu su i pokušaji odvraćanja Sjedinjenih Američkih Država od uspostavljanja saveza u tom području.

Mogućnost direktnog sukoba Pekinga i Washingtona

S druge strane, dr. Mahmoud Al-Hamza, profesor i istraživač azijskih pitanja, smatra da postoji mala mogućnost direktnog vojnog sukoba između Pekinga i Washingtona. Obje zemlje su nuklearne sile i bilo kakav rat između njih bio bi poguban za cijeli svijet.

O tome je govorio i bivši američki državni sekretar i strateški stručnjak Henry Kissinger koji je rekao: “Sukob neće dovesti do direktne i otvorene vojne konfrontacije.”

Al-Hamza smatra da je izjava kineskog predsjednika najvjerovatnije bila usmjerena domaćoj javnosti, jer želi ujediniti društvo oko sebe pod sloganom opasnosti koja vreba izvana.

Također je govorio o strateškom i geopolitičkom sukobu između Washingtona i Pekinga, natjecanju i sukobu interesa i američkom pritisku na Kinu, s ciljem da se Kina spriječi da podrži Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

Neprijateljska retorika

Skrenuo je pažnju na američke vojne saveze i baze koje postoje u azijskoj regiji, što Kina smatra prijetnjom za svoju nacionalnu sigurnost. Međutim, kaže da postoji fleksibilnost u odnosima između Washingtona i Pekinga i da ne postoji žurba za ulazak u direktni sukob. Očekuje da će situacija između dvije strane ostati onakva kakva jeste, u smislu uzajamnih pritisaka u ekonomskom, trgovinskom i vojnom pogledu.

U slučaju da Washington uđe u vojni sukob s Kinom, to će biti učinjeno posredstvom opunomoćenika, kao što se događa u Ukrajini. Amerika ima mnogo saveznika u azijskoj regiji i može izazvati konfrontaciju među njima, dodao je Al-Hamza.

Kada je riječ o dr. Al-Ananiju, kaže da američka i kineska strana ne žele ući u rat uprkos neprijateljskoj retorici obje zemlje. “Iako je pitanje do ovog trenutka držano pod kontrolom, postoji strah da bi moglo doći do nesreće koja bi dovela do vojnog sukoba između dvije strane”, kazao je.

Izvor: Al Jazeera