Francuska: Potomci robova traže na sudu odštetu od države

Vrhovni sud proučavao je tužbu koju je podnijelo nekoliko udruženja i građana kako bi od države dobili naknadu štete koju su pretrpjeli naraštaji potomaka robova.

Francuska je aktivno sudjelovala u trgovini robljem od 17. stoljeća do ukidanja ropstva 1848. (Reuters)

Vrhovni sud, najviši sud u Francuskoj, proučavao je tužbu koju je podnijelo nekoliko udruženja i građana kako bi od države dobili naknadu štete koju su pretrpjeli naraštaji potomaka robova.

Pošto su prvostepeni i žalbeni sud odbili njihov zahtjev, tri udruženja i 23 građanina obratila su se Vrhovnom sudu u nadi da će sud prihvatiti njihov odštetni zahtjev zbog trgovine crnim robljem, u kojoj je Francuska aktivno sudjelovala od 17. stoljeća do ukidanja ropstva 1848. godine.

Priznanje da je pričinjena ta šteta omogućilo bi, rekao je advokat tužitelja Patrice Spinosi, da se “nadvlada” zakon donesen u Francuskoj 2001. godine u kojemu su trgovina robljem i držanje u ropstvu označeni kao zločin protiv čovječnosti, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Vrhovni sud će odluku donijeti 5. jula

Cilj je ishoditi “novčanu odštetu koja bi se uplatila u fond koji bi prikupljao zahtjeve potomaka robova”, kazao je Spinosi.

Državna tužiteljica Blandine Mallet-Bricout, koja zastupa Ministarstvo pravosuđa, preporučila je da se zahtjev odbije.

Vrhovni sud će odluku donijeti 5. jula. Ovo nije prvi takav zahtjev.

Nakon donošenja zakona 2001. godine, udruženja sa Kariba povele su pravnu bitku s državom radi dobivanja odštete, ali bez uspjeha.

Izvor: Agencije