Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom osuđuje Mađarsku

Zakonodavci Evropske unije doveli su u pitanje kredibilitet Mađarske za ispunjavanje uloge predsjedavajućeg Vijeća Evropske unije.

Eurozastupnici izražavaju zabrinutost zbog situacije u kojoj se evropske vrijednosti u Mađarskoj nastavljaju urušavati (Reuters)

Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju u kojoj osuđuje “namjerne i sistematske pokušaje” Mađarske da podrije vrijednosti Evropske unije i izrazio zabrinutost u vezi njenog predstojećeg preuzimanja mjesta predsjedavajućeg Unije za 2024. godinu.

U rezoluciji, usvojenoj sa 442 glasa za, 144 protiv i 33 suzdržana, zakonodavci EU-a doveli su u pitanje kredibilitet Mađarske za ispunjavanje uloge predsjedavajućeg Vijeća EU-a u drugoj polovini 2024. godine.

Evropski zastupnici su istakli važnost uloge predsjedavajućeg Vijeća EU-a u “unapređivanju rada Vijeća na zakonodavstvu EU-a, osiguranju kontinuiteta agende EU-a i predstavljanju Vijeća u odnosima s drugim institucijama EU-a”, prenosi Tanjug.

Evropski parlament “postavlja pitanje kako će Mađarska moći vjerodostojno ispuniti ovaj zadatak 2024. godine, s obzirom na njenu neusaglašenost s evropskim pravom i vrijednostima, kao i principom iskrene saradnje”, piše u rezoluciji.

Europarlamentarci zato traže od Vijeća EU-a “da se što prije iznađe odgovarajuće rješenje” i napominju da bi EP “mogao preduzeti odgovarajuće mjere ako se takvo rješenje ne pronađe”.

Evropski zakonodavci izražavaju i zabrinutost zbog situacije u kojoj se evropske vrijednosti u Mađarskoj nastavljaju urušavati, uprkos aktiviranju Člana 7. Ustava EU-a protiv te zemlje.

Odgađanje reformi u Mađarskoj

Usvojena rezolucija osuđuje vladine “komunikacijske kampanje protiv EU-a”, za koje je EP rekao da su “dio vladine strategije da se skrene pažnja s njene neusklađenosti s vrijednostima sadržanim u Članu 2. Ustava EU-a i njene sistemske korupcije”.

S obzirom na evropske parlamentarne i lokalne izbore 2024. godine, eurozastupnici su pozvali Mađarsku vladu da provođenje svojih izbora uskladi s međunarodnim standardima.

Dokument skreće pažnju na “izvještaje o metodama zastrašivanja, kao što su posjete tajne policije uredima nekih kompanija i drugi oblici pritiska kojima se služe određene osobe za koje se zna da su povezane s bliskim krugom ili kabinetom premijera”.

Za ta zastrašivanja se tvrdi da su imali za cilj da “pod svoju kontrolu stave one dijelove mađarske industrije za koje se smatra da su od strateškog značaja”.

Evropski parlament je, također, izrazio zabrinutost zbog zamrznutih fondova EU-a i odgađanja relevantnih reformi u Mađarskoj.

Izvor: Agencije