Austin: SAD i Japan učvršćuju vojni savez

Američki ministar odbrane je uoči susreta s japanskim kolegom podsjetio da su njihove dvije zemlje pred ‘zajedničkim izazovima zbog nasilničkog ponašanja’ Kine.

Austin je spomenuo trilateralnu saradnju s Australijom i s Južnom Korejom te povećanje "dinamike, djelokruga i razmjera" vojnih vježbi (EPA)

Sjedinjene Amerilke Države i Japan rade na modernizaciji vojnog saveza pred prijetnjama iz Kine, Sjeverne Koreje i Rusije, rekao je u Tokiju američki ministar odbrane Lloyd Austin, prenosi Hina.

Visoki američki dužnosnik boravi u posjeti Tokiju gdje će održati kratke bilateralne razgovore prije nego se uputi na sigurnosni samit u Singapuru.

Austin je uoči susreta s japanskim kolegom Yasukazuom Hamadom podsjetio da su njihove dvije zemlje pred “zajedničkim izazovima zbog nasilničkog ponašanja” Kine, “opasnih provokacija Sjeverne Koreje i okrutnog ruskog rata u Ukrajini”.

“Međutim, ujedinjuju nas zajednički interesi i zajedničke vrijednosti. Provodimo važne mjere radi modernizacije našeg saveza i uspješnijeg odvraćanja”, dodao je.

Trilateralna saradnja

Austin je spomenuo trilateralnu saradnju s Australijom i s Južnom Korejom te povećanje “dinamike, djelokruga i razmjera” vojnih vježbi.

Američke i japanske snage su sve “polivalentnije, snažnije i pokretnije”, dodao je, pohvalivši odluku Japana da se osposobi za protunapad i poboljša razmjenu informacija s Washingtonom.

Austin je doputovao u Japan u srijedu, nekoliko sati pošto je Sjeverna Koreja pokušala, neuspješno, lansirati špijunski satelit koristeći se tehnologijom koju zabranjuju UN-ove rezolucije.

Krajem 2022, Japan, koji ima miroljubiv Ustav, obznanio je veliku promjenu svoje doktrine nacionalne sigurnosti, najavivši da će do 2027. povećati izdvajanje za odbranu na 2 posto BDP-a, ocijenivši Kinu “neviđenim strateškim izazovom” svojoj sigurnosti.

Izvor: Agencije