Scholz: Potrebna Evropska unija proširena na Zapadni Balkan

Evropska unija se mora promijeniti; potrebna nam je geopolitička Evropska unija, proširena i reformirana, rekao je njemački kancelar.

Scholz tokom govora zastupncima Evropskog parlamenta u Strasbourgu 9. maja 2023. godine (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz snažno se u utorak u Strasbourgu zauzeo za proširenje i stvaranje geopolitičke Unije okrenute budućnosti.

“Evropska unija se mora promijeniti. Potrebna nam je gepolitička Evropska unija, proširena i reformirana i okrenuta budućnosti”, rekao je Scholz u svom govoru zastupnicima Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Rekao je da je važna odluka u oblikovanju geopolitičke Evrope donesena prošle godine dodjelom kandidatskog statusa za nekoliko zemalja, a s nekima su otvoreni pristupni pregovori.

“Mi smo građanima država Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i u perspektivi Gruzije rekli: Vi pripadate nama, želimo da postanete dio naše Evropske unije”, rekao je Scholz.

Dodao je da nije riječ o altruizmu, nego da za to postoje ekonomski razlozi i da je riječ o vjerodostojnosti EU-a.

Mir u Evropi

Istaknuo je da je riječ i o miru u Evropi nakon prekretnice koju predstavlja ruski napad na Ukrajinu. Rekao je da poštena politika proširenja znači ispunjavanje obećanja koja su data prije svega zemljama Zapadnog Balkana, kojima je evropska perspektiva obećana prije 20 godina.

Za uspjeh politike proširenja potrebna je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i nastavak provedbe reformi u kandidatskim zemaljama, rekao je.

Njemački kancelar zagovora multipolarni poredak u kojem će Evropa biti dobro mjesto za život, ravnopravna s ostalim regijama i zemljama u svijetu.

Kaže da Evropa ima globalnu odgovornost i da se njeno blagostanje ne može odvojiti od situacije u ostatku svijeta. Scholz je rekao da treba jačati evropsku odbrambenu industriju, saradnju u području zračne odbrane, provedbu Strateškog kompasa, tješnju saradnju između EU-a i NATO-a. Scholz se zauzeo za jačanje transatlantskog saveza na partnerskim osnovama.

“Što više mi ulažamo u našu sigurnost i odbranu, civilnu otpornost, tehnološku suverenost, pouzdane opskrbne lance u našu nezavisnost u pogledu kritičnih sirovina, to smo bolji saveznici našim transatlantskim prijateljima”, rekao je Scholz.

Njemački kancelar zagovora nastavak podrške Ukrajini u njenoj odbrani od ruske agresije i pomoć EU-a za poslijeratnu obnovu te zemlje.

Kina kao partner i sistemski suparnik

Kada je riječ o odnosu s Kinom, koju EU definira kao partnera i sistemskog suparnika, Scholz je rekao da podržava pristup predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja je rekla da je potrebno smanjiti rizik od ovisnosti o Kini, a ne odvajanje od Kine.

Zauzeo se za partnerske odnose sa zemljama globalnog juga, da se njihove brige i legitimni interesi ozbiljno uzmu u obzir. “Zato je važno da Evropa pokaže solidarnost i pomogne u borbi protiv siromaštva, za sigurnost hrane i održi obećanja koja je dala u pogledu zaštite klime”, rekao je Scholz, prenijela je Hina.

Naveo je da je potrebno zaključiti sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama Južne Amerike, Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom, Kenijom i u perspektivi s mnogo drugih država.

“Ima smisla brzo zaključiti nove sporazume o slobodnoj trgovini s Mercosurom, Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom, Kenijom i, dugoročno gledano, s mnogim drugim zemljama”, rekao je Scholz.

“Evropa se mora okrenuti svijetu. Ako nastavimo s besplodnim pregovorima o novim sporazumima o slobodnoj trgovini u godinama koje dolaze, drugi će diktirati pravila, s nižim ekološkim i društvenim standardima”, ustvrdio je njemački kancelar.

Izvor: Agencije