NYT i AP dobitnici Pulitzerove nagrade za priče iz Ukrajine

Novinarka ‘The Washington Posta’ Caroline Kitchener osvojila je Pulitzerovu nacionalnu nagradu za izvještavanje o pitanju pobačaja.

Izvještavanje o ruskoj invaziji na Ukrajinu je dobilo dvije nagrade Pulitzer (Reuters)

Agencija Associated Press osvojila je Pulitzerovu nagradu 2023. godine za javni servis za ratno izvještavanje o opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju, dok je The New York Times odnio nagradu za međunarodno izvještavanje za priče o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Novinarka The Washington Posta (WP) Caroline Kitchener osvojila je Pulitzerovu nacionalnu nagradu za izvještavanje o pitanju pobačaja, nakon što je Vrhovni sud SAD-a prošle godine poništio značajnu presudu iz 1973. godine “Roe protiv Wadea”, koja je legalizirala postupak u cijeloj zemlji, prenosi Hina.

Reuters je bio finalist kada se radi o domaćim pričama za svoje izvještavanje o dječjem radu, kao i za međunarodno izvještavanje za istraživačku seriju koja razotkriva kršenja ljudskih prava nigerijske vojske protiv žena i djece tokom rata protiv oružanih grupa.

The Wall Street Journal (WSJ) je osvojio Pulitzerovu nagradu za istraživačko novinarstvo za otkrivanje finansijskih sukoba interesa među dužnosnicima u desecima federalnih agencija.

Prestižne nagrade od 1917. godine

Los Angeles Times dobio je Pulitzera za “breaking news” za otkrivanje tajno snimljenog razgovora između gradskih dužnosnika koji je uključivao rasističke komentare.

Godišnje Pulitzerove nagrade, prvi put dodijeljene 1917. godine, najprestižnije su u američkom novinarstvu.

Nazvane su po novinskom izdavaču Josephu Pulitzeru, koji je umro 1911. godine.

Pulitzer je u oporuci ostavio novac za dodjelu nagrada i osnivanje škole novinarstva na Univerzitetu Columbia.

Pulitzer se, također, dodjeljuje u osam kategorija za knjige, muziku i dramu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada