Kanada i Kina protjerale diplomate iz Toronta i Šangaja

Kina je protjerala kanadskog diplomatu nakon što je Ottawa naredila kineskom diplomati da napusti zemlju.

Kanadski mediji tvrde da je Kina tražila informacije o zastupniku Michaelu Chongu i njegovoj porodici (Reuters)

Kina je u utorak protjerala kanadskog diplomatu iz konzulata u Šangaju, nakon što je Ottawa naredila kineskom diplomati iz Toronta da napusti zemlju.

Kanada je u ponedjeljak izbacila kineskog diplomatu Zhaa Weija, nakon obavještajnog izvještaja kanadske službe koja ga je optužila da je maltretirao kanadskog zastupnika koji je kritikovao Peking zbog tretmana prema Ujgurima.

Kina je odgovorila da, kao odgovor na “nerazumne akcije Kanade”, protjeruje konzula Jennifer Lynn Lalonde iz kanadskog konzulata u Šangaju, koja će morati napustiti zemlju do 13. maja.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova dodalo je da Kina zadržava pravo za dalje akcije, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Trudeau: Nismo zastrašeni odmazdom Kine

Kanadski premijer Justin Trudeau poručio je da Kanada neće biti zastrašena odmazdom Kine, nakon što je zvanični Peking protjerao kanadskog diplomatu kao odgovor na kanadsko proterivanje kineskog diplomate.

“Razumijemo da je riječ o odmazdi, ali nećemo biti zastrašeni. Nastavit ćemo da činimo sve što je potrebno da Kanađani budu zaštićeni od vanjskog miješanja u unutrašnje stvari”, rekao je Trudeau, prenosi Reuters.

Kineski utjecaj u Kanadi

Kanadska obavještajna agencija (CSIS) objavila je izvještaj iz 2021. godine u kojem se navodi kineski utjecaj u Kanadi, u kojem je bilo riječi o mogućim prijetnjama članu Parlamenta Michaelu Chongu i njegovoj porodici u Hong Kongu.

Detalji izvještaja CSIS-a pojavili su se 1. maja, kada je kanadski list Globe and Mail objavio da je Kina tražila informacije o Chongu i njegovoj porodici, u vjerovatnoj namjeri da od njega “napravi primjer” i odvrati ostale zastupnike da zauzimaju antikineske stavove.

 

Izvor: Agencije