Austrija, Njemačka i Italija traže podršku za zeleni vodik

Plan Evropske unije je da proizvede 10 miliona tona obnovljivog vodika i uveze još 10 miliona tona do 2030. godine.

Obnovljivi vodik je gorivo koje se proizvodi korištenjem obnovljive električne energije (Reuters)

Austrija, Njemačka i Italija traže od Evropske unije da podrži klaster infrastrukturnih projekata vezanih za transport zelenog vodika uvezenog iz Sjeverne Afrike, što predstavlja dio napora da se u Evropi stvori tržište za gorivo s niskim sadržajem ugljika.

Ministri tri evropske države dali su podršku pojedinim projektima koji pokušavaju dobiti status “projekat EU-a od zajedničkog interesa” koji bi im osigurao pristup određenim fondovima Unije i brzo izdavanje dozvola, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Jedan od projekata za koji se traži podrška EU-a je plinovod za vodik “Gas Connect Austria” između Njemačke, Austrije i Slovačke.

Pored toga, plan je da se plinovod u većinskom vlasništvu italijanske kompanije Snam, koji ide od Italije, preko Austrije, do Slovačke, pretvori u plinovod za vodik.

Smanjenje fosilnih goriva

Plan EU-a je da proizvede 10 miliona tona obnovljivog vodika i uveze još 10 miliona tona do 2030. godine.

Istovremeno, planirani su i drugi projekti za južnu Evropu, između ostalih plinovod “BarMar”, koji bi od 2030. godine trebao prenositi dva miliona tona vodika između Španije i Francuske na godišnjem nivou.

Obnovljivi vodik je gorivo koje se proizvodi korištenjem obnovljive električne energije, a Evropa pokušava povećati njegovu proizvodnju i uvoz kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva.

Izvor: Agencije