Australski zastupnici traže od SAD-a oslobađanje Assangea

Zastupnici su se sastali sa ambasadoricom SAD-a uoči planirane posjete američkog predsjednika Joea Bidena Australiji.

Assangeove pristalice kažu da je on heroj borbe protiv establišmenta koji je postao žrtva jer je razotkrio nedjela SAD-a, uključujući sukobe u Afganistanu i Iraku (EPA)

Australski zastupnici sastali  su se s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država Caroline Kennedy, pozivajući je da pomogne u odbacivanju neriješenog slučaja izručenja protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea i omogući mu povratak u Australiju, prenosi Reuters.

Parlamentarna grupa “Vratite Juliana Assangea kući” saopćila je u utorak da je obavijestila ambasadoricu Kennedy o “rasprostranjenoj zabrinutosti u Australiji” zbog pritvora Assangea, australskog državljanina.

Sastanak se održava uoči planirane posjete američkog predsjednika Joea Bidena Australiji ovog mjeseca na samitu četvorke.

“U australskoj zajednici postoji niz stajališta o Assangeu i članovi parlamentarne grupe odražavaju tu različitost stajališta. Ali ono što nije sporno u Grupi je da se s gospodinom Assangeom nepravedno postupa”, rekli su zakonodavci u izjavi nakon sastanka s Kennedy u glavnom gradu Canberri.

Assange se bori s izručenjem iz Ujedinjenog Kraljevstva u SAD gdje ga se traži zbog krivičnih prijava zbog objavljivanja povjerljivih vojnih podataka i diplomatskih depeša 2010. Washington kaže da je objavljivanje dokumenata dovelo brojne živote u opasnost.

Assangeove pristalice kažu da je on heroj borbe protiv establišmenta koji je postao žrtva jer je razotkrio nedjela SAD-a, uključujući sukobe u Afganistanu i Iraku.

Ambasada SAD-a u Australiji potvrdila je sastanak u tweetu, ali nije dala više detalja.

‘Milioni Australaca’

Assangeov brat, Gabriel Shipton, rekao je kako smatra da je sastanak “važno priznanje” američke vlade da je “Julianova sloboda važna milionima Australaca”.

“Nakon što je premijer Anthony Albanese izrazio frustraciju Bidenovom administracijom, ovo je sada test za ambasadoricu Kennedy da vidi može li pokrenuti Washington po ovom pitanju”, rekao je Shipton.

Albanese, koji se zalagao za oslobađanje Assangea, prošle je sedmice pokazao svoju frustraciju jer još nije pronašao diplomatsko rješenje za to pitanje.

Podrška Assangeu među kreatorima američke politike i dalje je niska. Samo je nekoliko članova Kongresa istupilo u prilog zahtjevu za odbacivanjem optužbi protiv njega.

Ako bude izručen, Assangeu prijeti kazna do 175 godina u zatvoru s najvećom sigurnošću.

Izvor: Al Jazeera i agencije