‘The Times’: Ko će zamijeniti Putina ako padne?

Ako ruski predsjednik umre ili ne bude više u stanju vladati, funkciju vršioca dužnosti predsjednika preuzet će premijer Mihail Mišustin, piše britanski list.

Tokom dugog mandata Vladimira Putina njegovi pravi protivnici u Rusiji su eliminirani (Reuters)

U izvještaju britanskog lista The Times navodi se da su uporne glasine o zdravlju ruskog predsjednika Vladimira Putina, napad dronom na njegovu rezidenciju u Kremlju ove sedmice i uspon Jevgenija Prigožina, šefa grupe Wagner, potaknuli novi val spekulacija o tome ko bi ga mogao zamijeniti.

U izvještaju se navodi da Putin ne pokazuje nikakve znakove lošeg zdravlja, uprkos stalnim glasinama o tome.

Uprkos tome, izvještaj The Timesa postavlja pitanje: ko bi mogao naslijediti ruskog predsjednika?

Odgovara da će, prema Ustavu Ruske Federacije, ako predsjednik (u ovom slučaju Putin) umre ili ne bude više u stanju vladati, funkciju vršioca dužnosti predsjednika preuzeti premijer (trenutno je to Mihail Mišustin, “tehnokrata” s malo harizme i utjecaja).

Ličnost koja štiti nasljeđe i saradnike

Predsjedničke izbore bi trebalo održati tri mjeseca nakon te tranzicije.

Ako Putin umre, dodaje se u izvještaju, njegovi saveznici mogu zadržati dovoljno utjecaja da osiguraju da vlast preuzme simpatična figura koja će štititi njegovo naslijeđe i zaštititi njegove saradnike od krivičnog gonjenja.

List napominje da bi to mogao biti neko poput predsjednika Državne dume (parlament) Vjačeslav Volodin (59) ili Andrej Turčak (47), šef vladajuće partije Jedinstvena Rusija.

U nedavnim komentarima za The Times, ruski pisac Mihail Šiškin predvidio je haos u slučaju Putinove smrti ili smjene.

“Rat u Ukrajini će prestati i počet će razbojnički rat za kontrolu Rusije. Ovi ljudi, koji će se boriti za živote i vlast, ne mare mnogo kome pripada Krim ili Donbas”, rekao je Šiškin.

Također, predviđa da će se zemlja raspasti, jer će se regionalni upravitelji štititi i otimati imovinu, koristeći privatne vojske.

Pravi protivnici u Rusiji su eliminirani

U izvještaju se navodi da bi se Prigožin, uz podršku boraca koji su se povukli iz Ukrajine, mogao pojaviti kao snažna figura u takvom scenariju.

Leonid Volkov, bivši šef kabineta Alekseja Navaljnog, predviđa da će doći do očajničke borbe između klanova, ali u iznenađujuće pozitivnoj ocjeni, također, tvrdi da će konkurencija na kraju dovesti do liberalizacije politike i oslobađanja političkih zatvorenika poput Navaljnog.

Tokom Putinovog dugog mandata, njegovi pravi protivnici u Rusiji su eliminirani.

Njegov “tvrdoglavi” protivnik Aleksej Navaljni (46) preživio je navodni pokušaj trovanja, ali je zatvoren pod sumnjivim optužbama za prevaru i mala je vjerovatnoća da će se u skorije vrijeme pojaviti na slobodi.

Druge opozicijske ličnosti su, također, zatvorene ili ubijene, ili su pobjegle.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada