Ruske novine: Skriva li Ukrajina informacije o kontranapadu od saveznika?

Kijev navodno strahuje da bi moglo doći do curenja informacija o njihovoj kontraofanzivi, piše list ‘Gazeta’.

Ukrajinske snage prolaze obuku na zapadnom oružju u okviru priprema za predstojeći kontranapad (Reuters)

Izvještaj koji je objavio ruski list Gazeta dovodi u pitanje tvrdnje analitičara da Ukrajinska vlada krije od saveznika detalje o očekivanom kontranapadu na ruske snage, jer navodno strahuje da bi moglo doći od curenja informacija.

Američki list Politico citirao je evropske zvaničnike, koji su u stalnom kontaktu s ukrajinskim vojnim čelnicima, da su kijevski zvaničnici suzdržani kada je riječ o pitanju detalja kontranapada, uključujući njegov datum, mjesto i broj snaga koje će učestvovati.

Prema pisanju američkog lista, Ukrajina i dalje razmjenjuje neke osnovne obavještajne podatke sa Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim zemljama, ali istovremeno ne želi otkriti detalje u vezi s kontranapadom i skriva ih čak i od Ukrajinskog parlamenta.

Strah od curenja informacija

Vojni analitičar i pukovnik u penziji Mihail Hodarinok kaže kako je Ukrajina navela da je nedavno curenje povjerljivih dokumenata Američkog ministarstva odbrane i obavještajnih službi te njihovo objavljivanje na društvenim mrežama jedan od razloga zbog kojih je Kijev suzdržan u vezi s informacijama o kontraofanzivi.

Dodao je da nepisani kodeks Generalštaba preporučuje da se smanji krug kontakta s bilo kojim osobama izvan službe, da se suzdrži od sklapanja sumnjivih poznanstava i da se o planiranju kontranapada na ruske snage razgovara samo sa saradnicima.

Komentirajući ono što je objavio američki list, Hodarenok smatra da ukrajinska vojska kontaktira s evropskim zvaničnicima samo uz odobrenje najvišeg rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine te je isključio mogućnost da se tokom tih kontakata raspravlja o detaljima kontranapada.

Kada je riječ o ukrajinskom opravdanju da je “navodni incident s curenjem” tajnih dokumenata Pentagona razlog zbog kojeg ne želi podijeliti informacije o kontranapadu s Washingtonom, u izvještaju ruskog lista se ističe da Jack Douglas Teixeira, koji se tereti da je objavljivao povjerljive informacije, na internetu nije objavio nijedan dokument koji se odnosi na plan za kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga.

Također, nije objavio ni mapu s objašnjenjem, nema rasporeda ili plana za paljbu.

U skladu s tim, zabrinutost od mogućih curenja je pomalo pretjerana.

Zapad neće prihvatiti poraz Ukrajine

U izvještaju se navodi da ukrajinske oružane snage djeluju na osnovu podataka američke obavještajne zajednice, naglašavajući da se ukrajinska vojska dugo pripremala za kontranapad, što podrazumijeva planove za uspostavljanje i raspoređivanje udarnih grupa, inženjersku podršku, logistiku i tehničku podršku, a sve u koordinaciji sa rukovodstvom SAD-a i Organizacijom Sjevernoatlantskog ugovora (NATO).

U izvještaju se navodi da će naoružanje i vojna oprema dobivena sa Zapada, uključujući tenkove Leopard 2, tenkove Challenger, borbena vozila M2 Bradley i oklopne transportere Stryker, biti dovoljna da ukrajinske oružane snage uspostave najmanje dvije udarne grupe.

Gazeta ističe da Zapad neće prihvatiti poraz Ukrajine u očekivanom kontranapadu, stoga očajnički želi pružiti joj obavještajne informacije, pomoći da uspostavi sistem kontrole i komunikacija i snabdjeti je modernim oružjem, vojnom opremom i municijom.

Izvor: Agencije