NYT: Ručno rađeni, jeftini i ubojiti dronovi ključni za Ukrajinu

Boreći se protiv bolje opremljenih Rusa, ukrajinske snage prilagođavaju dronove tako da mogu nositi eksplozive, pretvarajući ih na taj način u smrtonosno oružje, piše New York Times.

Jeftini dron koji uništava daleko skuplji oklopni transporter upečatljiv je primjer asimetričnog ratovanja, koje se koristi za prevladavanje tehnološke ili brojčane prednosti neprijatelja (Reuters)

Zujeći poput ogromnog komarca, mali dron podignut s farme u istočnoj Ukrajini lebdio je neko vrijeme, a zatim odjurio prema ruskim položijama u blizini borbama opustošenog grada Bahmuta.

“Prijatelji, idemo”, rekao je pilot, vojnik Jevhen, džojstikom upravljajući letjelicom i eksplozivom koji je nosila.

Sastavljeni od komercijalnih dronova, računarske i opreme za igrice, ručno izrađeni dronovi poput ovog postali su jedna od najsmrtonosnijih i najraširenijih inovacija tokom rata u Ukrajini, piše Andrew E. Kramer u članku objavljenom u New York Timesu.

Duž prve linije fronta, dronovi proširuju domet vojnika koji mogu upravljati njima s vrhunskom preciznošću u cilju ispuštanja ručnih granata u neprijateljske rovove ili bunkere. Najlakše je napraviti dronove kamikaze, a hiljade vojnika s obje strane sada ima iskustvo u njihovoj izradi od uobičajeno dostupnih dijelova – iako Ukrajinci kažu da koriste takvo oružje češće nego njihovi ruski protivnici.

Ove male letjelice aktivno se koriste na ratištu još od prošle jeseni, mnogo prije nego je Rusija u srijedu rekla da su dvije eksplozije iznad Kremlja zapravo napad dronom. Kijev i Moskva međusobno se optužuju za incident, a ako su napadački dronovi zaista letjeli iznad zidina Kremlja nejasno je koje su vrste bile, kakav su domet imali ili ko je odgovoran.

Prilagođavanje komercijalnih letjelica

Godinama su Sjedinjene Američke Države u Iraku i Afganistanu raspoređivale dronove Predator i Reaper koji koštaju desetine miliona dolara po komadu, a koji se nakon ispaljivanja projektila mogu vratiti u svoje baze. Ukrajina je, suprotno tome, male komercijalne letjelice koje su široko dostupne prilagodila za izviđanje artiljerijskih meta i bacanje granata.

Eksplozivni dronovi pripadaju klasi oružja poznatoj kao lebdeća municija, jer mogu kružiti ili lebdjeti prije nego što su ispaljene na metu.

Rusija proizvodi dronove kamikaze za vojnu upotrebu, Lancer, a uveliko koristi i dronove Shahed koje je kupila od Irana. SAD je opskrbio ukrajinsku vojsku Switchbladeom, namjenskom lebdećom municijom.

Takve industrijski izrađene letjlice imaju veće domete, a neke imaju i veću nosivost od oružja domaće proizvodnje koje se koristi u Ukrajini. Ali Switchblade, kao i Shahed, često navigira prema unaprijed programiranim ciljevima, zbog čega ukrajinski vojnici kažu da je ovaj sistem manje učinkovit od njihovih ručno izrađenih alternativa.

‘Ogroman potencijal’

Vojnici i civilni volonteri izrađuju ih u gražama, eksperimentišu s 3-D printanim materijalima, eksplozivima i prilagođenim softverom kako bi pokušali izbjeći ruske elektroničke kontramjere.

Neki dronovi koje su proizveli mogu bacati bombe koje su dovoljno velike da unište oklopna vozila i koji mogu biti ponovo upotrijebljeni, a koštaju čak 20.000 dolara.

Manji, uobičajeniji samouništavajući dronovi poput onog kojim upravlja vojnik Jevhen, koštaju nekoliko stotina dolara. Izrađeni su od nekoliko vrsta komercijalnih bespilotnih letjelica, obično modela kineske kompanije DJI, s eksplozivom koji je za nju pričvršćen vezicama ili trakom. Riječ je o oružju za jednu upotrebu koje se ne može čak sigurno ni prizemljiti.

“Vidim ogroman potencijal ovog oružja u rovovskim borbama koje dominiraju u ovom ratu”, rekao je Kiril Veres, komandir ukrajinske brigade stacionirane blizu Severseka, sjverno od Bahmuta. “Bilo koja oprema može biti pogođena na mjestu na kojem neprijatelj misli da je sto posto siguran.”

‘Asimetrično ratovanje’

Jeftini dron koji uništava daleko skuplji oklopni transporter upečatljiv je primjer asimetričnog ratovanja, koje se koristi za prevladavanje tehnološke ili brojčane prednosti neprijatelja. Uprkos prilivu zapadnog oružja, ukrajinske snage i dalje su manje naoružane nego Rusi.

“Ukrajinska vojska trebala bi koristiti neobična, asimetrična sredstva ratovanja”, rekao je Serhej Hrabski, penzionisani vojni pukovnik i komentator rata za ukrajinske medije.

On je povukao paralelu sa bombama na cesti koje su koristili pobunjenici u Iraku i Afganistanu. Ukrajina, rekao je pukovnik Harbski, koristi “improvizovane dronove kamikaze”.

Dodao je da “umijeće ratovanja nije statično”.

Iskustvo dizanja ovog tipa drona je poput igranja veoma stresne videoigre. Daleko od toga da misija nije rizična za pilote. Kratak domet drona koji nosi eksplozivni teret znači da piloti moraju dizati dron na ili u blizini prve linije fronta, gdje su izloženi artiljeriji i snajperima.

Ipak, dronovi su smrtonosno učinkoviti. Ukrajinska vojska objavila je na desetine videozapisa koje su dronovi snimili dok su se s razornom preciznošću obrušavali na mete.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada