FP: Ukrajinski zračni rat se zahuktava

Ukrajina je uživala superiornost u zraku duže od 400 dana, ali sada se tome, možda, primiče kraj.

Ukrajina već dugo ima više pilota nego aviona (Reuters)

Jedna od glavnih misterija ruske invazije punog obima na Ukrajinu tokom većeg dijela prošle godine bilo je pitanje zašto se mnogo hvaljena avijacija Kremlja nije pojavila u borbi.

Ruski borbeni avioni pete generacije Suhoj čak nisu bili prisutni ni na posljednjoj paradi koju povodom Dana pobjede organizira Kremlj, u znak sjećanja na kraj Drugog svjetskog rata.

Američki odbrambeni zvaničnici su mislili da je rat srušio odbrambenu industrijsku bazu koja je proizvodila borbene avione i bombardere.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace čak je izjavio da su ukrajinske čete pronašle oborene ruske borbene avione s ručnim GPS uređajima zalijepljenim u pilotsku kabinu.

Ali, dok se Ukrajina priprema za kontraofanzivu, uz nadu da će zauzeti najmanje još jedan dio veličine Harkova od teritorije pod ruskom okupacijom i, u najboljem slučaju, postaviti dalekodometnu artiljeriju dalje na istok u Zaporožju, kako bi stigla do vojnih objekata Kremlja na Krimu, zapadnjački i ukrajinski zvaničnici počinju se brinuti da se slabi kijevski zračni paritet, možda, neće održati.

 

I to ne zato što Rusija proizvodi vrhunske talente za zračne dvoboje usred najvećeg moskovskog streljačkog rata u više desetljeća.

Naprotiv, ukrajinski zvaničnici vjeruju da Rusija čuva borbene avione i bombardere u odbrambenom omotaču tako što leti samo iznad teritorija pod ruskom kontrolom u regiji Donbasa, ili tako što leti 200 do 300 kilometara od ukrajinske granice, ponekad čak i do Kaspijskog mora, da bi pucala na naseljena područja.

“Rusija ima nadmoć nad našim zračnim snagama, ali samo na teritorijama koje su pod njihovom okupacijom, to je sve“, kazao je ukrajinski vojni zvaničnik, pod uslovom anonimnosti.

“Za sada pokušavaju izbjeći bilo kakvu mogućnost upada u naš zračni prostor“, piše u tekstu Foreign Policyja (FP).

Ruska vojna avijacija – poznata pod ruskim akronimom VKS – brojno nadmašuje ukrajinsku i u stanju je nadmašiti ukrajinske mlaznjake na osnovu superiorne radarske i raketne tehnologije, prema izvještaju koji je nedavno objavila ekspertska organizacija CNA.

Uprkos uništenju znatnog broja ukrajinskih protivraketnih odbrana od raketa zemlja-zrak iz sovjetskog perioda i nemogućnosti da se dopune zalihe iz zatvorenih ruskih arsenala, ruska zračna moć nije odigrala veliku ulogu u ovom ratu, jer ruski piloti nisu obučeni da izvode velike operacije s različitim avionima.

Ruski avioni, do kojih stižu rakete Stinger i mobilni ukrajinski protivzračni sistemi, nikada nisu bili pouzdan izvor bliske zračne podrške za napredak ruskih četa od kako je počela invazija Kremlja prije više od godinu.

Kijev ne može nabaviti nove sisteme S-300

“Prijetnja koju VKS može predstavljati za Ukrajinu u aktuelnom ratu gotovo potpuno ovisi o tome može li Ukrajina održati pokrivenost [kopnene protuzračne odbrane] blizu linija fronta“, napisao je Justin Bronk, viši saradnik i istraživač za avijaciju i vojnu tehnologiju u londonskoj ekspertskoj organizaciji RUSI.

“Jedna oblast u kojoj se može reći da je VKS prilično uspješan je upotreba lovaca [borbenih zračnih patrola] kao trajne prijetnje i sredstva odvraćanja ukrajinskih napada blizu linija fronta.“

Strahove o promjeni situacije u zračnom ratu pokreću povjerljive procjene, koje su sada procurile sa servera Discord u javnu domenu, o tome kako bi Ukrajina mogla ostati bez municije za protuzračnu odbranu već ovog mjeseca.

Kijev ne može nabaviti nove raketne sisteme S-300, koji se oslanjaju na ruske projektile za zračnu odbranu, a američki odbrambeni protuzračni sistemi Patriot i Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-zrak, iste baterije koje brane Washington od zračnih napada, a koje sada pristižu u Ukrajinu, bit će samo djelimično rješenje.

Sjedinjene Američke Države mogu proizvesti do 300 raketa Patriot godišnje, mnogo manje u odnosu na tempo ruskih zračnih napada, koji su se intenzivirali kada je Kremlj pojačao proizvodnju setova za pametno navođenje koji se koriste da osiguraju precizno navođenje za inače “glupe“ nenavođene bombe za napade na gradove, smatraju ukrajinski zvaničnici.

‘Potražnja je zatekla Zapad u zakašnjenju’

Iako Lockheed Martin pokušava gotovo udvostručiti proizvodnju na 500 raketa godišnje, Zapad ne može izmoliti više njihovih arsenala za rakete S-300 koje su već u potpunosti iza ruskih linija.

“Ovdašnja potražnja je zatekla Zapad u zakašnjenju. Dajemo sve od sebe da im pružimo podršku koja im je potrebna, ali u jednom trenutku više jednostavno nemamo odakle“, kazao je John Venable, viši naučni saradnik u Fondaciji Heritage i veteran američke vojne avijacije.

“Doći će do tačke pucanja na jednoj ili drugoj strani, a vjerovatno će ukrajinska strana biti ona koja će trpjeti.“

Ipak, ne vjeruju svi da je kraj blizu.

Bronk, stručnjak iz ekspertske organizacije RUSI, u članku iz aprila, ocijenio je da ruske zračne snage “vjerovatno neće“ biti u stanju znatno popraviti nastup ako Ukrajina bude mogla održati isti nivo odbrane od raketa zemlja-zrak širom države.

Izdržljivost će morati biti glavni princip ratovanja u Ukrajini, s obzirom da je Pentagon pri kraju zaliha dostupnog oružja koje može poslati Kijevu, dok administracija Joea Bidena i dalje nije spremna poslati napredne borbene avione koji bi mogli pomoći da se izjednači situacija na bojnom polju, dodaje FP.

Ukrajina već dugo ima više pilota nego aviona, čak i nakon što je Poljska isporučila Ukrajini osam lovaca MiG-29 iz sovjetskog perioda, a Slovačka četiri, dok ih je devet na putu.

‘Sa F-16 možemo uništiti ruske avione’

Višak pilota i manjak aviona razlog je zbog kojeg je Ukrajina više puta tražila borbene avione F-16, prema riječima ukrajinskog vojnog zvaničnika, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Među razlozima je i taj da se dopuni arsenal protuzračne odbrane.

Biden je privremeno odbacio mogućnost slanja borbenih aviona F-16 u Ukrajinu u februaru.

Američka administracija je kao razlog navela dugo vrijeme za obuku ukrajinskih pilota, ali američki zvaničnici nisu sasvim odbacili mogućnost slanja ovih aviona.

“Za sada su fokusirani samo na jednu stvar, a to je da unište naše [vojne] zalihe, kopnene snage i da pokušaju izbjeći naše ofanzivne operacije“, kazao je ukrajinski zvaničnik.

“S avionima F-16 možemo uništiti ruske avione, pa oni neće moći lansirati krstareće rakete ili čak pametne bombe“, zaključio je.

Izvor: Al Jazeera