Delegacija EU u Izraelu otkazala prijem zbog ekstremno desničarskog ministra

Prijem povodom Dana Evrope otkazan je zbog planiranog učešća krajnje desničarskog izraelskog ministra Itamara Ben-Gvira.

Itamar Ben-Gvir je odluku nazvao sramotnom (EPA)

Delegacija Evropske unije u Izraelu u ponedjeljak je otkazala svoj diplomatski prijem povodom Dana Evrope zbog planiranog učešća krajnje desničarskog izraelskog ministra Itamara Ben-Gvira, koji je kritizirao odluku kao oblik “nedemokratskog ušutkivanja”, prenosi Fena.

“Nažalost, ove godine smo odlučili da otkažemo diplomatski prijem, jer ne želimo da ponudimo platformu nekome čiji su stavovi u suprotnosti sa vrijednostima za koje se zalaže EU”, navodi se u saopćenju delegacije.

Brisel obilježava 9. maj kao Dan Evrope u čast francuske deklaracije iz 1950. godine koja je dovela do osnivanja tijela koje je kasnije postalo EU.

Ministar nacionalne sigurnosti Ben-Gvir trebao je predstavljati izraelsku vladu na ovogodišnjem događaju.

Reakcija EU naglašava, međutim, diplomatske brige s kojima se suočava vjersko-nacionalistička koalicija koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu, a čije je savezništvo s Ben-Gvirom i njegovim kolegom, pronaseljeničkim čelnikom Bezalelom Smotričem, izazvalo nelagodu čak i među međunarodnim saveznicima Izraela.

Ben-Gvir: Sramotna odluka

Ben-Gvir, čelnik krajnje desničarske stranke Jevrejska snaga, osuđen je 2007. godine za rasističko huškanje protiv Arapa i podržavanje grupe koju Izrael i Sjedinjene Američke Države smatraju terorističkom organizacijom.

“Sramota je da Evropska unija, koja tvrdi da predstavlja vrijednosti demokratije i multikulturalizma, nediplomatski ušutkuje druge”, navodi Ben-Gvir u saopćenju.

“Prijatelji znaju kako da izraze kritiku, a pravi prijatelji također znaju kako da je saslušaju”, dodao je.

Netanyahu i sam još uvijek čeka poziv da posjeti Washington, a opozicioni čelnik Yair Lapid optužio je vladu da “bira nepotrebne svađe”.

“Upravljanje izraelskim vanjskim odnosima je složena stvar koja zahtijeva stručnost i pametan pristup”, napisao je Lapid na Twitteru, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada