Sirija ponovo članica Arapske lige

Odluka je donesena na zatvorenom sastanku ministara u sjedištu Lige u Kairu, rekao je Gamal Roshdy, glasnogovornik glavnog tajnika organizacije. 

Arapske države pokušavaju postići konsenzus o tome hoće li pozvati Assada na skup Arapske lige koji će se 19. maja održati u Rijadu (Reuters)

Ministri vanjskih poslova Arapske lige u nedjelju su odlučili vratiti Siriju u tu organizaciju nakon više od desetljeća suspenzije, objavio je njen glasnogovornik.

Odluka je donesena na zatvorenom sastanku ministara u sjedištu Lige u Kairu, rekao je Gamal Roshdy, glasnogovornik glavnog tajnika organizacije, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Članstvo Sirije suspendirano je 2011. nakon krvavog gušenja uličnih protesta protiv vladavine Bashara al-Assada koje je kasnije eskaliralo u građanski rat. Veliki dio arapskih država povukao je svoje ambasadore iz Damaska.

Obnova odnosa sa Damaskom

Nedavno je nekoliko arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Egipat, obnovilo diplomatske odnose sa Sirijom. Pojedine države, poput Katara, i dalje su protiv potpune normalizacije odnosa s Damaskom bez političkog rješenja tamošnjeg sukoba.

Arapske države pokušavaju postići konsenzus o tome hoće li pozvati Assada na skup Arapske lige koji će se 19. maja održati u Rijadu.

Izvor: Agencije