Zajedničke baze Filipina i SAD-a neće se koristiti za borbu

Originalni koncept saradnje sa SAD-om su klimatske promjene, rekao je predsjednik Filipina, Ferdinand Marcos Jr.

Manila je u aprilu obezbijedila još četiri vojne baze za zajedničku upotrebu s Washingtonom (EPA)

Predsjednik Filipina Ferdinand R. Marcos Jr. odbacio je ideju da Sjedinjene Američke Države koriste vojne baze njegove zemlje u borbene svrhe.

U govoru održanom u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu, rekao je da su originalni koncept saradnje klimatske promjene i sve veći broj katastrofa na Filipinima.

“Kada se te stvari dogode, ova mjesta će se koristiti za pružanje brže pomoći, spašavanje te sanaciju i rekonstrukciju štete koja bi bila uzrokovana ovim katastrofama”, objasnio je Marcos, prenosi Anadolija.

Marcos je kazao da je prije nekoliko sedmica rekao kineskom ministru vanjskih poslova da ove baze neće biti korištene za napad na bilo koju zemlju.

‘SAD neće skladištiti oružje u bazama’

Prošlog mjeseca su se pojedine lokalne i međunarodne organizacije usprotivile američkim bazama u provinciji Cagayan na Filipinima, strahujući da će nedavni sporazum Manile da osigura još četiri baze Washingtonu u regiji pogoršati ionako strašnu situaciju ljudskih prava i otimanja zemlje.

Manila je u aprilu obezbijedila još četiri vojne baze za zajedničku upotrebu s Washingtonom, u skladu sa Sporazumom o poboljšanoj odbrambenoj saradnji (EDCA).

Dva od četiri dodatna vojna objekta nalaze se u pokrajini Cagayan okrenutoj prema Tajvanu – međunarodni aerodrom Cagayan North u Lal-lou i mornarička baza Camilo Osias u gradu Santa Ana.

Ranije je ministar vanjskih poslova Enrique Manalo kazao da neće dozvoliti SAD-u da skladišti oružje u zajedničkim vojnim bazama za korištenje u operacijama na Tajvanu.

Izvor: Agencije