U zemljotresu u Japanu jedna osoba poginula, 29 povrijeđeno

Zemljotres magnitude 6,5 dogodio se u departmanu Ishikawa.

Do subote ujutro registrirano je najmanje 55 naknadnih potresa od prvobitnog potresa (Reuters)

Japanske vlasti procjenjuju štete načinjene u jakom zemljotresu koji je pogodio centar države i u kome je stradala jedna osoba, a 29 je povrijeđeno, prenosi Beta pozivajući se na AFP koji dodaje kako je poslije zemljotresa uslijedilo više od 50 naknadnih potresa.

Zemljotres magnitude 6,5 dogodio se jučer u 14:42 po lokalnom vremenu u departmanu Ishikawa prema Japanskoj meteorološkoj agenciji (JMA). Agencija je prvobitno procijenila jačinu zemljotresa na 6,3.

Najmanje 55 naknadnih potresa

Američki geološki institut (USGS) je procijenio kako je zemljotres bio magnitude 6,2 i da je epicentar bio malo udaljen od obale, dok japanska agencija kaže da je epicentar na čvrstom tlu. Do jutros registrirano je najmanje 55 naknadnih potresa od prvobitnog potresa, navela je Agencija koja je upozorila na rizik od klizišta u pogođenoj oblasti.

Najmanje 29 osoba je povrijeđeno, saopćila je nacionalna agencija za upravljanje krizama. Glasnogovornik japanske Vlade je potvrdio medijima da je jedna osoba stradala u zemljotresu kao i da je srušeno više zgrada.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada