Država traži 25 godina zatvora za napadača na Capitol

Rhodes i Meggs su među 10 članova krajnje desničarskih grupa proglašenih krivim za pobunu i napad na Capitol 6. januara 2021.

Ako budu u potpunosti izrečene, preporučene kazne bile bi najduže do sada za svakoga ko je osuđen u vezi s nemirima na Capitolu (Reuters)

Američko Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od saveznog sudije da osudi osnivača Oath Keepersa Stewarta Rhodesa na 25 godina zatvora za pobunu i druge optužbe za napad na američki Capitol Hill 2021. koje su počinile pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Osnivaču Oath Keepersa, Stewartu Rhodesu prijeti 25 godina zatvora (Reuters)

Ministarstvo također traži kaznu od 21 godine za još jednu čelnicu Oath Keepersa, Kelly Meggs, koju je porota u Washingtonu, također proglasila krivom za pobunu.

Domaći terorizam

Rhodes i Meggs su među 10 članova krajnje desničarskih grupa proglašenih krivim za pobunu i napad na Capitol, koji je bio nasilni pokušaj poništavanja izborne pobjede Joea Bidena.

Ako budu u potpunosti izrečene, preporučene kazne bile bi najduže do sada za svakoga ko je osuđen u vezi s nemirima na Capitolu. Tužitelji su rekli da su optuženici “odigrali centralnu ulogu” u napadu i kako bi ih trebalo kazniti strožije od ostalih jer je njihovo ponašanje usporedivo s domaćim terorizmom.

Ranije u petak, Peter Schwartz, čovjek iz Pennsylvanije s dugom kriminalnom historijom, osuđen je na 14 godina zatvora zbog napada na Capitol, što je najduža zatvorska kazna izrečena do sada.

Trump, koji sada ponovo traži republikansku nominaciju kako bi izazvao Bidena 2024, nastavlja lažno tvrditi kako je njegov poraz rezultat prevare.

Pet poginulih u napadu

Ista vašingtonska porota koja je osudila Rhodesa i Meggs oslobodila je tri druga suoptuženika – Kennetha Harrelsona, Jessicu Watkins i Thomasa Caldwella – optužbe za pobunu. No, sva petorica proglašena su krivima za ometanje službenog postupka – kongresne ovjere izbornih rezultata – s mješovitim presudama za nekoliko drugih optužbi.

Tužitelji traže 18 godina zatvora za Watkinsa, 15 godina za Harrelsona i 14 godina za Caldwella.

Pet osoba, uključujući policajca, preminulo je tokom ili nedugo nakon nereda, a više od 140 policajaca je povrijeđeno. Zgrada Kongresa je pretrpila milionsku štetu. Od najmanje 1.000 ljudi koji su do sada uhapšeni pod optužbama za nemire, više od 525 je priznalo krivicu, a najmanje 65 je proglašeno krivima, prema Ministarstvu pravosuđa.

Izvor: Agencije