Krunisan britanski kralj Charles III

Kralj Charles je krunisan zajedno s Camillom, kraljicom suprugom, i on je 40. vladajući monarh krunisan od 1066. godine.

Charles će u britanskoj historiji ostati upamćen kao prijestolonasljednik koji je najduže čekao na tron - u tom čekanju proveo je sedam desetljeća (Reuters)

Britanski kralj Charles III krunisan je na obredu u Vestminsterskoj opatiji stavljanjem krune Svetog Edwarda na glavu, a taj trenutak označili su plotuni koji su ispaljeni širom Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Hina.

Čin krunidbe dogodio se na polovini dvosatnog obreda koji je vodio nadbiskup Canterburyja, Justin Welby. Prije toga Charles III položio je krunidbenu zakletvu potvrdivši da će poštivati zakon i Englesku Crkvu tokom svoje vladavine te je potvrdio da je “vjerni protestant”. Kralju je, nakon što je sjeo na historijsko krunidbeno prijestolje, predan i kraljevski mač kako bi štitio pravdu, Crkvu i narod, te je primio druge kraljevske insignije, poput žezla, palice, zlatne jabuke, rukavice i prstena.

Plotuni su u trenutku krunidbe ispaljeni na 11 lokacija širom Velike Britanije, uključujući Edinburgh, Cardiff i Belfast te na brodovima britanske kraljevske mornarice. U Londonu je počasni odred ispalio 62 puta iz Towera i sjedišta kraljevske konjice.

Kralj je krunisan pred 2.000 ljudi, od stranih čelnika i članova kraljevske porodica do izabranih zvaničnika i predstavnika civilnog društva.

Hiljadugodišnja historija

Charles III stigao je ranije u Vestminstersku opatiju na svečanu kršćansku ceremoniju prožetu sa 1.000 godina historije i tradicije, ali prilagođenoj da odražava Veliku Britaniju 21. stoljeća.

Kralj Charles je krunisan zajedno s Camillom, kraljicom suprugom, i on je 40. vladajući monarh krunisan od 1066. godine.

Charles će u britanskoj historiji ostati upamćen kao prijestolonasljednik koji je najduže čekao na tron – u tom čekanju proveo je sedam desetljeća.

“Cijeli život se pripremao za ovu ulogu”, rekao je kraljevski komentator Christopher Warwich.

Charles je rođen 14. novembra 1948. godine, a prvi u liniji za nasljedstvo postao je tri godine kasnije, kada je umro kralj Greorge VI, a njegova majka Elizabeta II preuzela tron.

Prekinuo je kraljevsku tradiciju kada je riješio odmah nakon škole upisati fakultet, umjesto da ide u vojsku, a odlučio se za arheologiju i antropologiju na Cambridgeu, prije nego što se preusmjerio na historiju.

Razvod s Dianom, vjeridba s Camilom

Kada je napunio 21 godinu dobio je titulu princ od Walesa, a nakon fakulteta odlučio se da služi vojsku u mornarici, gdje se kvalificirao da vozi helikopter i time postao prvi član kraljevske porodice koji je završio kurs skakanja s padobranom.

Godine 1977. sreo je 16-godišnju Dianu Spencer, s kojom je tri godine kasnije počeo vezu.

Zvanično su se razveli 1996. godine, a ona je godinu kasnije poginula u saobraćajnoj nesreći, zajedno sa svojim tadašnjim partnerom.

Osam godina kasnije vjerio se s Camillom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada