Kina obećava Rusiji i Indiji produbljivanje saradnje

Sjedinjene Američke Države već dugo pozivaju Kinu da pomogne u rješavanju rata u Ukrajini iako je Peking odbijao osuditi ruske vojne poteze kao invaziju.

Kineski i indijski šefovi diplomatije tokom sastanka SCO-a (EPA)

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang poručio je svojim ruskim i indijskim kolegama da će Kina s njihovim zemljama produbljivati bilateralne veze i obećao da će ta “koordinacija i saradnja” samo jačati, prenosi Hina.

Qin se u četvrtak u Indiji sastao s drugim ministrima vanjskih poslova Šangajske organizacije za saradnju (SCO), grupom država koje obuhvataju veći dio Euroazije. Peking nastoji očuvati stabilne odnose sa zemljama u regiji dok su veze sa Zapadom, posebno Washingtonom, i dalje zategnute.

Sjedinjene Američke Države već dugo pozivaju Kinu da pomogne u rješavanju rata u Ukrajini iako je Peking odbijao osuditi ruske vojne poteze kao invaziju. Značajno je da je prošle sedmice kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao direktno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prvi put otkako je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu.

Tokom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama sastanka SCO-a, Qin je rekao da je Kina “spremna održavati komunikaciju i koordinaciju s Rusijom kako bi dala opipljiv doprinos političkom rješavanju krize” u Ukrajini.

Dvije su se strane također složile ojačati komunikaciju i koordinaciju s drugim državama članicama SCO-a i održati “jedinstvo” bloka, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova od petka.

Dodatno su se složili ojačati koordinaciju u azijsko-pacifičkom području, saopćilo je ministarstvo, ne navodeći pojedinosti.

Trenutno blok uključuje Rusiju, Indiju, Kinu, Pakistan i četiri zemlje srednje Azije – Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Veća koordinacija i saradnja

Očekuje se da će Iran i Bjelorusija biti primljeni u SCO na summitu u New Delhiju u julu, rekao je dužnosnik indijskog ministarstva vanjskih poslova.

Na odvojenom sastanku s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom, Qin je rekao da je Kina voljna produbiti “koordinaciju i saradnju” u međunarodnim i regionalnim pitanjima s Indijom i vratiti veze na “zdrav” kolosijek razvoja.

Veze Kine i Indije pogoršale su se od 2020. godine, kada su se njihove trupe sukobile na spornoj himalajskoj granici pri čemu su 24 osobe ubijene. Prošlog mjeseca Peking je objavio mapu koja prikazuje pokrajinu Arunachal Pradesh, na koji Indija polaže pravo, kao dio Tibeta, što je naljutilo New Delhi.

Qin je rekao Jaishankaru da je situacija na granici “općenito stabilna”.

“Trebali bismo izvući iskustvo i lekcije iz historije, shvatati bilateralne odnose sa strateške visine i dugoročne perspektive, poštovati jedni druge, učiti jedni od drugih i postići zajednički uspjeh”, rekao je Qin Jaishankaru.

Izvor: Agencije